CJ Suceava a devenit asociat la Parcul Industrial Siret unde se va realiza un centru de transfer tehnologic împreună cu USV. Flutur: Se pune accent pe dezvoltarea inteligentă, legătura dintre dezvoltare și producție


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a votat, vineri, asociera cu orașul Siret, Universitatea Suceava și cu SC Industrial Park East European Border SRL pentru Parcul Industrial Siret unde se va realiza un centru de cercetare-inovare.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acesta este viitorul, mai ales în ceea ce privește transferul tehnologic.

„Se pune accent pe dezvoltarea inteligentă: legătura dintre dezvoltare și producție”, a explicat Flutur.

Potrivit acestuia, în vederea obținerii finanțării, este nevoie să fie constituită această entitate fără personalitate juridică, de asociere în participațiune, din care 40 la sută are Siret, iar câte 20 la sută CJ Suceava, USV și SC Industrial Park East European Border SRL, firmă a CL Siret, care va administra parcul.

Președintele Flutur a spus că parcul industrial este recunoscut și că se pot depune proiecte cu finanțare de până la 14 milioane de euro, iar aici finanțarea solicitată va fi de circa 4 milioane de euro.

El a arătat că proiectul prevede ca pe 70 de ari din cele circa 15 hectare ale parcului industrial să se facă un centru de cercetare-inovare care ar urma să beneficieze de  o clădire cu două module.

„ În clădire vor fi centre de transfer tehnologic. E o noutate, dar viitorul asta va finanța, mai ales legătura dintre cercetare și producție. Va fi dotată cu lasere, computere, imprimante 3 D și alte echipamente necesare”, a spus Flutur.

El a menționat că proiectul este gândit foarte bine și că s-a lucrat foarte mult cu Universitatea Suceava.

Flutur a mai anunțat că a fost primită și o scrisoare de intenție din partea unei firme germane care vrea să facă prima investiție în acest parc.

Președintele  CJ Suceava și-a exprimat speranța că vor veni și firme românești mai ales că parcul este la granița cu Ucraina și are toate dotările necesare.

El a subliniat necesitatea transferului de tehnologie menționând că, de exemplu,  brevetele de invenție de la Universitatea Suceava trebuie să ajungă în producție pentru că altfel este păcat de această muncă de inovare.

Senatul Universității Suceava urmează să aprobe asocierea în zilele următoare pentru acest proiect.(T.B.)


Intră acum și în grupul de