Trei elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” au șansa să se formeze ca ofițeri în Statele Unite ale Americii. Unul va studia la West Point, altul la US Air Force Academy Colorado, iar al treilea la US Naval Academy Maryland


Intră acum și în grupul de

Elev plutonier adjutant Răzvan Moldovanu, elev plutonier Bogdan Daniliuc și elev sergent major Mădălin Savin de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” vor avea șansa de a se forma ca ofițeri în trei dintre cele mai prestigioase academii din Statele Unite ale Americii. Cei trei elevi militari câmpulungeni vor deveni cadeți la United States Air Force Academy Colorado, United States Military Academy West Point și respectiv United States Naval Academy Annapolis Maryland. După o pregătire temeinică și o selecție riguroasă, absolvenții Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” au reușit să își depășească propriile așteptări.

Povestea lui Răzvan Moldovanu în colegiul militar câmpulungean a început în anul 2016 când a fost admis printre primii cu media 9,90. Rezultatele excepționale obținute la învățătură în cei patru ani de studiu și abilitățile de lider l-au urcat în ierarhia gradelor până la cel de elev plutonier adjutant. Acest fapt i-a adus o mare onoare, dar și responsabilități în plus. Răzvan este pasionat de baschet și a reușit alături de echipa lui să obțină 3 ani la rând locul I la Competițiile aplicativ-militare și sportive organizate la nivelul colegiilor militare. Engleza s-a numărat printre materiile sale preferate, drept urmare, în clasa a IX-a a obținut premiul al II-lea la Concursul național de limba engleză „Quest”. Ca urmare a rezultatelor deosebite la învăţătură, elevul, originar din Iași a fost selecţionat să participe timp de două luni la un schimb de experienţă cu o şcoala parteneră din Portugalia și o lună în Franța, în cadrul programului european Erasmus+ Body.

Un vis american, de la elev de liceu militar la cadet în SUA – Răzvan Moldovanu

Prima dată am auzit de această oportunitate în clasa a XI-a. I-am avut exemplu pe absolvenții de anul trecut Alexandru Savin și Teodor Cazamir care se pregăteau pentru etapele admiterii. După ce Alexandru a fost admis la Academia Forțelor Aeriene din Colorado am aflat că acolo pot să fac exact ceea ce mi-am dorit de mic – să zbor.

De ce ai ales Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”?

Am intrat în colegiul militar cu un sigur gând – să zbor! Iar faptul că o pot face în străinătate reprezintă un bonus. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face-o cu cea mai mare plăcere.

Cum a fost admiterea la United States Air Force Academy?

Admiterea a constat în completarea unei cereri de înscriere, cu încadrarea în anumite criterii, după care a urmat susținerea unor probe medicale, sportive și alte teste de limba engleză. Trebuie să ai o pregătire fizică foarte bună, de asemenea este important să știi limba engleză foarte bine.

Ai un mesaj pentru colegii tăi care urmează să susțină examenele de admitere în îvățământul superior?

Colegilor mei din anul IV de studiu le transmit că: trebuie să înfruntăm examenele vieții fără să ne încruntăm! Presiunea crează diamante!”

„Ochii văd numai ceea ce mintea este pregătită să înțeleagă” – Bogdan Daniliuc

Bogdan Daniliuc este din Botoșani și este unul dintre cei mai pasionați geografi din colegiul câmpulungean. El s-a remarcat de-a lungul celor patru ani de studiu cu două mențiuni la etapa națională a Olimpiadei de Geografie și o calificare la Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud și Sud-Est. Pregătirea suplimentară a adolescentului militar a însemnat o exersare a abilităților de comunicare în limba engleză și totodată responsabilitatea de a duce mai departe ștafeta olimpicilor naționali. Rezultatele remarcabile, atât în plan școlar cât și în plan sportiv, l-au făcut pe Bogdan să fie ales să participe la un schimb de experienţă cu o şcoala parteneră din Anglia.

De ce ai ales Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” și respectiv West Point?

Am ales liceul militar deoarece mi-am dorit să activez într-un domeniu guvernat de principii și cu un scop nobil. Totodată, încă din clasa a IX-a mi-am stabilit un obiectiv:  acela de a studia la United States Military Academy West Point. Mi-am dorit acest lucru deoarece am aflat că este una dintre cele mai prestigioase din lume și îmi va oferii oportunități unice. Am conștientizat că doar ieșind din propria zonă de confort, voi obține cele mai importante experiențe de viață. Din acel moment mi-am urmat cu perseverență și pasiune scopul. Doresc să îmi exprim gratitudinea pentru tot ce mi-a oferit acest colegiu. Îmi îndemn colegii să își urmeze visul, chiar dacă, la un moment dat, pare imposibil!

„Cel mai sigur mod de a reuși este întotdeauna să încerci măcar odată!” – Mădălin Savin

Absolventul Mădălin Savin este din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava și în perioada studiilor liceale a avut oportunitatea să își pună în valoare talentul artistic în mai multe ocazii. Dragostea pentru muzică și pentru chitară l-au făcut remarcat încă din primele zile petrecute în instituția câmpulungeană. Una dintre materiile preferate ale lui Mădălin este chimia. Astfel, formând o echipă cu cel mai bun prieten al său au reușit să se califice de două ori consecutiv la etapa națională a Sesiunii de comunicări științifice pentru elevii din clasele liceale, obținând mențiune respectiv premiul I.

De ce ai ales United States Naval Academy Annapolis Maryland?

Mereu am fost fascinat de mare. În școala generală am obținut multe premii la înot și visam să văd cerul înstelat noaptea de la bordul unei nave. Dacă avansezi cu încredere în direcția visurilor tale, vei cunoaște un succes neobișnuit în vremuri obișnuite.

Sincer să fiu niciodată nu m-am gândit că voi avea o asemenea șansă. Când au fost anunțați cei 12 elevi care puteau aplica pentru academiile din America, primul gând a fost acela că nu voi reuși. Am avut timp până a doua zi să ne hotărâm. Seara, în cameră, mă gândeam cum ar fi să reușesc. Mi-am propus să dau tot ce am mai bun din mine, iar dacă nu voi izbuti măcar am încercat. Mi-am spus mereu că trebuie să am curaj să îmi urmez inima și intuiția.

Cum a fost admiterea?

Am avut două săptămâni de foc, unde fiecare probă era eliminatorie. Cea mai dificilă parte mi s-a părut interviul. În fața examinatorului din cadrul academiei americane a trebuit să discut aproximativ 35 de minute despre mine, în engleză.

 Pot să spun că ne-a ajutat foarte mult că am fost trei candidați de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”  care au concurat cu câte un elev de la celelalte colegii militare din țară. Reușita noastră este dovada unei pregătiri intense și a motivației pe care am modelat-o de-a lungul timpului. 

Ai un mesaj pentru colegi?

            Am împărtășit patru ani plini de aventuri , bucurii, certuri, iar acum îmi doresc să am puterea să dau timpul înapoi, să fiu iar în anul I, în momentul primei întâlniri cu voi cei care mi-ați fost alături  în momente de veselie, dar și în momente de cumpănă. După ani și ani sunt sigur că ne vom aduce aminte cu mândrie că am făcut parte din marea familie ștefănistă!

Pe colegii mei mai mici doresc să îi încurajez să își urmeze visul și să nu renunțe niciodată, pentru că una dintre cele mai mari slăbiciuni se ascunde în opțiunea de a renunța. Cel mai sigur mod de a reuși este întotdeauna să încerci măcar odată!

***                                                                                                    

            Anul școlar trecut absolventul Andrei-Alexandru Savin de la Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, a fost admis la United States Air Force Academy.  În aceeaşi academie au mai studiat Cristian Hanciuc și Mihai Hanganu din promoția 2017, Adrian Aionesei din promoţia 2013 şi Andrei Măcărescu din promoţia 2005. Pegătirea continuă şi responsabilă, începută încă din primii ani de liceu, a constituit premisa unor cariere de succes. Pentru liceenii militari câmpulungeni aceste rezultate reprezintă un exemplu pentru viitoarea lor carieră militară,

Georgiana Lupu


Intră acum și în grupul de