Focar comunitar de rujeolă cu 23 de cazuri la Vicovu de Sus. Copiii nu au fost vaccinați antirujeolic


Intră acum și în grupul de

Un focar comunitar de rujeolă, care însumează 23 cazuri, a fost declarat în Vicovu de Sus, îmbolnăvirile fiind înregistrate în rândul copiilor care nu au fost vaccinaţi antirujeolic, fie din cauza refuzului părinţilor de a-şi imuniza copiii, fie prin neprezentarea copiilor la medicul de familie pentru administrarea vaccinului ROR.

Deşi autorităţile sanitare sucevene au făcut apeluri repetate referitoare la necesitatea vaccinării antirujeolice, mai ales în contextul evoluţiei epidemiei de rujeolă la nivel naţional, în judeţul Suceava continuă să apară noi cazuri de îmbolnăvire, în special în rândul copiilor nevaccinaţi sau al celor care au administrată doar o doză de vaccin ROR, ultimele cinci cazuri de rujeolă diagnosticate clinic s-au raportat în focarul de comunitate din Vicovu de Sus.

De precizat este că în luna iunie au fost diagnosticate clinic 98 de cazuri de rujeolă, 71 fiind deja confirmate prin analize de laborator, iar în alte 20 de cazuri sunt în lucru  probele pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Potrivit DSP Suceava, în anul 2019 s-au înregistrat două focare familiale în Rădăuţi şi câte un focar în Câmpulung Moldovenesc şi Moldoviţa, iar focare de colectivitate s-au înregistrat la Şcoala Generală Pojorâta, Şcoala Generală nr.3 Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Generală nr. 4 Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Specială Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic Moldoviţa.

Recent, DSP Suceava a prezentat o statistică a cazurilor de rujeolă înregistrate în judeţul Suceava, precizându-se că numărul îmbolnăvirilor a crescut începând cu luna ianuarie a acestui an.

Astfel, în martie au fost raportate 20 de cazuri de rujeolă, în aprilie 42 de cazuri, în timp ce în luna mai s-au înregistrat 87 de cazuri, iar 90 la sută dintre cazurile diagnosticate au fost internate, neînregistrându-se niciun deces.

Sursa citată menţiona că pentru fiecare caz de rujeolă a fost efectuată anchetă epidemiologică, cu depistarea contacților direcți, anunțarea medicilor de familie, asistenților comunitari și mediatorilor sanitari, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de