Autorităţile sucevene fac demersuri în vederea deblocării proiectului judeţean de utilităţi


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat, luni, că autorităţile sucevene au întreprins mai multe demersuri în vederea deblocării proiectului judeţean de utilităţi în valoare de 86,4 milioane de euro, urmând să fie emise atât acte normative, dar şi mai multe decizii ale autorităţilor locale sucevene. Potrivit lui Cadariu, au fost întocmite un proiect de OUG pentru modificarea Legii gazelor care să permită preluarea contra cost a conductelor magistrale de gaze naturale construite în judeţ prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi, totodată, un proiect de HG de transfer a acestor magistrale în domeniul public al statului şi administrarea ANRM în paralel cu plata din dividendele curente ale statului român de la Transgaz. Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că Transgaz îşi va prevedea în planul de investiţii pentru 2009 continuarea lucrărilor la magistrala de gaze naturale cu prioritate pentru ruta Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei.

Totodată, în cursul acestei săptămâni, autorităţile sucevene vor finaliza studiile de fezabilitate în vederea organizării de licitaţii pentru stabilirea operatorului de gaze naturale în localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Pojorâta şi Vama. „Încercăm să facem atractivă această activitate şi să fie scoase la licitaţie distribuţiile de gaze naturale pe localitate şi nu pe grup de localităţi pentru că s-a dovedit că prezentarea ofertei la pachet nu a fost interesantă pentru investitori”, a spus Cadariu. El a mai arătat că pentru finalizarea lucrărilor în domeniul termoficării în patru oraşe sucevene urmează să fie accesate fonduri prin programul de termoficare iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând ca localităţile respective să prezinte graficul de lucrări şi valoarea acestora în paralel cu fundamentarea preţului gigacaloriei.

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai adăugat că în ceea ce priveşte plata dobânzilor pe primul semestru al anului 2009 la creditul angajat de 61 de localităţi sucevene pentru realizarea acestui proiect, Ministerul de Finanţe va putea aloca fonduri pentru buna funcţionare a localităţilor în baza unor solicitări bine fundamentate.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, la Suceava, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. “Avem resurse şi disponibilitatea”, a spus Videanu, care a precizat că va trebui creat cadrul legal pentru preluarea acestei investiţii. El a mai arătat că împreună cu Ministerul de Finanţe va fi realizat un “montaj financiar” pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin acest proiect de utilităţi.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut. Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de