Greenpeace România acuză tăieri „la ras” în județul Suceava, dar Romsilva neagă și spune că este o acțiune de tăiere de regenerare – progresivă de racordare


Intră acum și în grupul de

Greenpeace România a acuzat Direcția Silvică Suceava că a permis tăiere „la ras” într-o pădure.

„Într-o rază de 5 km am găsit parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele care cară lemnul ilegal pe cursul apelor, ecosisteme puse în pericol de aceste practici abuzive, camioane care transportă lemnul fără aviz, comunități divizate și o stare generală de deznădejde. Mai grav este că totul se întâmplă în păduri proprietate a statului, sub ochii celor responsabili de ele”, arată Greenpeace România.

Pe de altă parte, Romsilva a reacționat și spune că situația este cu totul alta și invită organizația Greenpeace România să verifice, împreună cu specialiștii Direcției Silvice Suceava și autoritățile competente, lucrările silvice efectuate de Direcția Silvică Suceava, semnalate recent de activiștii de mediu, punând la dispoziția acestora toate documentele și informațiile necesare pentru o corectă documentare.

Romisilva arată că organizația Greenpeace a făcut publice mai multe fotografii  cu lucrări silvice efectuate în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava, în U.P. I Deia, u.a. 53A, acestea fiind prezentate neconform cu realitatea.

„Ne exprimăm regretul că organizația respectivă nu a solicitat informații Direcției Silvice Suceava înainte de a publica informații sau imagini, pentru o corectă informare a opiniei publice.      Lucrările silvice din unitatea amenajistică 53A sunt legale, autorizate, dețin toate avizele necesare și sunt prevăzute în amenajamentul silvic. Aceste lucrări nu sunt ”tăieri rase”, lucrarea fiind una de tăiere de regenerare – progresivă de racordare”, arată Romsilva.

Mai mult, administratorul de pădure de stat precizează că în urma verificărilor efectuate de personalul silvic a rezultat că regulile silvice de exploatare au fost respectate.

„Pe aceste suprafețe urmează să fie efectuate lucrări de completări ale regenerării naturale în campaniile de împăduriri de anul viitor pe o suprafață de 5,3 hectare, dintr-un total de 15,3 hectare, întreaga suprafață a unității amenajistice 53A”, se arată în comunicat.

Mai mult, Romsilva precizează că  autovehiculul prezentat în imagini de organizația Greenpeace efectua un transport legal de bușteni, având avizul de însoțire secundar seria AA și numărul 2997809/28.06.2019, pentru care s-a emis codul unic 11D07BADY6FCD, pentru cantitatea de 42,97 metri cubi bușteni.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție transparentă și deschisă dialogului cu reprezentanții societății civile și ne exprimăm speranța că reprezentanții organizației vor da curs invitației noastre și vor prezenta corect modul în care sunt administrate pădurile proprietatea publică a statului”, a transmis Romsilva. (N.B.)


Intră acum și în grupul de