Sprijinul promis pentru zona montană: o multitudine de legi, dar niciun proiect finanțat


Intră acum și în grupul de

Doi ani i-a luat PSD-ului, de la câștigarea alegerilor din decembrie 2016, ca să legifereze sprijinul financiar pentru zona montană, sprijin promis prin Programul de guvernare.

Cu toate acestea, încă niciun proiect nu a primit finanțare, notează portalul Lantulalimentar.ro

Legea 334/2018 pentru aprobarea Programului de încurajare a investițiilor în zona montană a fost cotată în parlament la sfârșitul anului 2018 și promulgată de președinte în decembrie, același an.

Potrivit sursei citate, această lege, însă, încă nu poate fi aplicată, deoarece schema de ajutor de stat, în valoare de 1 miliard de euro, instituită în baza acestei legi, trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene.

Portalul citat notează că după emiterea legii 344/2018, PSD a fost foarte productiv în plan legislativ, pentru zona montană. A aprobat câte o lege pentru fiecare activitate principală, incluzând și valoarea schemei de sprijin:

– înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană (valoare maximă eligibilă, fără TVA, 800.000 de lei, pentru fiecare proiect, valoarea totală a Programului fiind de 66 de milioane de euro);

– înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană (valoarea maximă eligibilă, fără TVA, 1.920.000 de lei, valoare totală a Programului 5.000.000 de euro);

– înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană (valoare maximă eligibilă, fără TVA, 500.000 de lei, valoare totală a Programului 15.000.000 de euro);

– înfiinţarea stânelor montane (valoare maximă eligibilă, fără TVA, 300.000 de lei, valoarea totală a Programului fiind de 7 milioane de euro).

În aprilie 2019, dar și în mai, lună electorală pentru alegerile europarlamentare, MADR-ul condus de Petre Daea – în acea perioadă ministrul cel mai atașat de șeful PSD, Liviu Dragnea – a publicat spre dezbatere și proiecte de HG, cu același conținut.

Desigur, actele normative au fost amplu mediatizate, mesajul principal fiind că PSD este preocupat de românii din Carpați, continuă sursa citată. Un singur lucru au omis politicienii și mulți dintre jurnaliști să precizeze: pentru a putea fi aplicate, legile respective au nevoie de notificarea și aprobarea Comisiei Europene, banii acordați pentru proiecte provenind din bugetul național, sub forma unor ajutoare de stat.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Zona Montană, Dănuț Gâțan, a declarat pentru lantulalimentar.ro că legea a fost deja notificată la Bruxelles, dar autoritățile românești nu au primit încă niciun semn de la CE, fiindcă ”august e lună de concedii pentru funcționarii europeni. Noi așteptăm decizia finală, iar dacă sunt modificări, le vom trece din nou prin guvern”.


Intră acum și în grupul de