Undă verde pentru predarea magistralelor de gaze din judeţ la Transgaz


Intră acum și în grupul de

Primul pas în vederea deblocării proiectului judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost făcut, autorităţile judeţene sucevene exprimându-şi luni prin vot acordul în favoarea predării conductele de transport de gaze naturale de înaltă presiune construite în judeţ prin programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale, Transgaz SA Mediaş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat consilierilor judeţeni că vor fi iniţiate două proiecte de hotărâre de Guvern, unul privind transferul conductelor, iar al doilea împreună cu Ministerul Finanţelor pentru a fi găsită sursa pentru acoperirea cheltuielilor făcute cu investiţiile ce vor intra în patrimoniul Transgaz. El a arătat că urmează să fie alocate fonduri prin Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a centralelor termice din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Rădăuţi, iar Transgaz urmează să finanţeze lucrările conductei magistrale de gaze naturale spre Vatra Dornei.

Totodată, şeful deliberativului judeţean a subliniat că din cauza situaţiei neclare a proprietăţii asupra conductelor magistrale, fiind în proprietate comună a localităţilor care au finanţat proiectul, s-a ajuns într-o situaţie de blocaj. „Vom discuta şi cu Ministerul Finanţelor să găsească soluţia de recuperarea a investiţiilor, să găsim finanţare de 11,7 milioane de euro”, a spus Flutur.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro.

Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări, autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale, după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank AG Londra.


Intră acum și în grupul de