Plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor, livrate la domiciliul clientului


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava se remarcă, în ultima perioadă o creştere a consumului de droguri uşoare, în special în rândul tinerilor, la petreceri private sau publice, a afirmat inspectorul Costin Tudor, din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava vineri, la o conferinţă de presă, organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, cu ocazia unei campanii de informare-educare- comunicare pe linia prevenirii consumului de droguri.

Inspectorul Costin Tudor a declarat că biroul a fost semnalizat de faptul că „s-au consumat droguri în parcarea unui mall chiar în timpul unei campanii antidrog realizată în incinta hypermarketului”. „Sunt tineri care au revenit din străinătate sau din centre universitare din ţară şi care încearcă să aducă acest obicei pe plan local. Posibilitatea de a pătrunde în aceste cercuri este limitată”, a spus inspectorul BCCO Suceava.

Acesta a precizat că în judeţ au apărut multe magazine care vând plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor. „În Suceava sunt vreo 7, în Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc sunt în fiecare câte două. Cam în toate oraşele mai mari sunt magazine în care se vând tot felul de produse sub formă de prafuri, pastile, produse vegetale. Se fac inclusiv livrări la domiciliu de parcă ar fi pizza, iar noi nu avem competenţă să intervenim. Intre timp tinerii noştri consumă tufe din astea şi înnebunesc. Chiar sâmbătă, la Spitalul Fălticeni a fost adusă o tânără intoxicată, car consumase o substanţă necunoscută şi era în al nouălea cer”, a menţionat Costin Tudor.

Potrivit poliţiştilor, nu se poate interveni în această direcţie deoarece plantele care se comercializează în aceste magazine nu sunt interzise în ţară şi comercianţii, dat fiind vidul legistativ în domeniu, merg pe principiul că ceea ce nu este interzis de lege este permis.

În multe cazuri poliţiştii s-au autosesizat în privinţa magazinelor care vând astfel de produse etnobotanice, dar rezultatele de laborator nu au identificat în plantele comercializate niciuna din categoriile de substanţe interzise de legislaţia din România.

„Sub acoperişul comercializării de diferite produse, acestea vând droguri uşoare din categoria canabisului sau haşişului, produse care nu sunt reglementate de legislaţia noastră. Sunt ieftine, accesibile ca preţ. Tinerii adună bani între ei şi cumpără. De obicei se comercializează tinerilor cunoscuţi, care la distribuie între ei”, a declarat poliţistul sucevean adăugând că, pe aceste plicuri cu plante nu este trecută nici un fel de specificaţie, termen de garanţie sau preţ, astfel instituţiile de control abilitate pot controla firmele respective şi pot confisca produsele. „Dacă noi nu avem competenţă în acest domeniu, sunt alte instituţii care au. Trebuie aplicată măcar legea care există. Aceste magazine nu au nici măcar autorizaţii de funcţionare”, a mai declarat inspectorul BCCO.

Reprezentanţii DSP Suceava au precizat că şi ei au făcut teste de laborator pe aceste plante şi se încadrează în parametri, singura soluţie fiind scăderea acestor parametri prin lege.


Intră acum și în grupul de