Ultimele zile de funcţionare a gropilor de gunoi comunale


Intră acum și în grupul de

Primăriile comunelor sucevene vor fi obligate de la mijlocul acestei luni să depoziteze deşeurile menajere pe cele trei mari rampe urbane din judeţ ce vor fi închise la sfârşitul anilor 2010 sau 2011. Obligaţia intră în vigoare începând cu 16 iulie 2009, data la care, în conformitate cu negocierile cu Uniunea Europeană la Capitolul 22 „Mediu”, gropile de gunoi din mediul rural trebuie închise.

Potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, CJ Suceava, Agenţia de Protecţie a Mediului dar şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava au trimis adrese prin care anunţă primăriile să transporte deşeurile la cele 3 depozite urbane care se vor închide în anii 2010-2011, respectiv la Fălticeni, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

Adriana Iordache a precizat că, în cazul în care nu există această posibilitate, fiecare primărie va trebui să-şi amenajeze amplasamente pentru stocarea deşeurilor menajere pe o perioadă de 1 an. Acestea din urmă vor funcţiona până la înfiinţarea celor două mari depozite ecologice, precum şi a staţiilor de transfer aferente, o dată cu intrarea în funcţiune, administraţiile comunale trebuind să transporte gunoaiele la una dintre aceste locaţii.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a aprobat, anul trecut, master planul pentru construirea depozitelor ecologice de la Moara şi Pojorâta, licitaţiile pentru execuţie urmând a fi ţinute în primele luni ale lui 2009.

România are încă 2.297 de depozite de deşeuri neconforme, cu doar două săptămâni înainte de data limită agreată pentru conformarea la cerinţele UE în materie de deşeuri, a spus comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

„Până la 16 iulie, depozitele de deşeuri din UE trebuie să fie conforme. România mai are 2.297 de depozite de deşeuri neconforme, din care 50 sunt municipale, iar restul – comunale”, a mai spus Silvian Ionescu.

Acesta a menţionat că, din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioadă de 2-3 luni României până la primirea scrisorii de notificare, „apoi, Guvernul are o perioadă rezonabilă de circa 3 luni ca să răspundă”.

„Ulterior, DG Environment -direcţia de mediu a UE decide dacă declanşează sau nu procedura propriu-zisă. România mai are 2 luni să răspundă şi abia după aceea Comisia Europeană poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) şi poate începe procesul, care poate dura ani de zile”, a mai spus Silvian Ionescu.
Oficialul Gărzii de Mediu a explicat că sunt state membre, precum Polonia şi Irlanda, care au reuşit să scape fără să plătească amenzi pentru că s-au conformat cerinţelor pe durata derulării procedurii de infringement.

Silvian Ionescu a ţinut să precizeze că închiderea unui depozit neconform nu este o operaţiune simplă. „Primăria unei comune nu poate închide depozitul fără să notifice mai întâi autoritatea de mediu corespunzătoare şi nu poate abandona deşeurile. Închiderea unei gropi comunale înseamnă curăţarea locului, luarea deşeurilor şi transportarea lor fie în depozite de transfer, fie în depozite municipale conforme şi renaturarea spaţiului respectiv”, a mai explicat comisarul-şef.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la sfârşitul lunii mai că dacă se va dovedi că perioada de conformare nu a fost respectată din motive independente de Ministerul Mediului, primăriile vor fi co-plătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană.

Silvian Ionescu preciza că CEJ poate impune o sancţiune care, „după estimările noastre mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi şi care, potrivit spuselor ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile”.


Intră acum și în grupul de