Câteva zeci de persoane, între care reprezentanți ai USR, PLUS, PSD și Partidul Verde, la protestul din Pasul Mestecăniș. S-a scandat: Bucovina suntem noi, nu vrem groapă de gunoi!


Intră acum și în grupul de

Câteva zeci de persoane au participat, duminică, în Pasul Mestecăniș, la un protest privind amplasarea depozitului ecologic de deșeuri din zona de munte a județului Suceava în apropiere.

Organizat de câmpulungeanul Gheorghe Sologiuc, la protest au participat circa 40 de persoane, iar unii dintre vorbitori au considerat că numărul acestora este prea mic, ceea ce arată o slabă implicare civică.

Unul dintre cei care contestă de mai mulți ani construcția acestui depozit ecologic în această locație, Aristide Maxim a cerut desființarea defintivă a depozitului și schimbarea destinației acestui loc în scop turistic, în scop agroturistic, în scopul protejării vieții și sănătății oamenilor.

El a spus că se adresează și autorităților europene pentru salvarea Mestecănișului considerând că s-a făcut o mare greșeală.

La protest a fost prezent și Vasile Stati, președintele Partidului Verde filiala Câmpulung Moldovenesc, care a arătat că în Bucovina turistică ar trebui să fie făcută horă la Mestecăniș, mega concerte, hotelărie și ospitalitate și nu depozit de deșeuri.

„În curând Bucovina va înverzi. Partidul Verde încă nu și-a spus cuvântul. Să trimiteți înapoi acești politicieni care nu au mai plecat de la guvernare”, a spus liderul PV Câmpulung Moldovenesc care consideră că partide precum PSD, PNL, ALDE și UDMR trebuiesc înlocuite.

El a arătat că locuitorii din Câmpulung Moldovenesc vor avea de suferit din cauza acestui depozit și a spus că „levigatul ne va otrăvi în Câmpulung Moldovenesc”.

Sosit la protestul de salvare a muntelui cu o mașină a Salvamont, liderul PSD Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a precizat din start că nu a venit instituțional la această acțiune.

El a aminitit că proiectul depozitului ecologic din zona de munte a început în perioada 2004-2005 și că a fost și el în deplasare cu Comisia de mediu pentru a se stabili amplasamentul.

Ariciuc a spus că au fost vizitate mai multe zone, iar una care se preta foarte bine era în zona Fierul din comuna Iacobeni, dar unde accesul era dificil, iar apoi deplasarea a fost în Pasul Mestecăniș, dar că nu a mai știut care au fost discuțiile ulterioare.

El a precizat că a aflat după câțiva ani că depozitul va fi realizat în Pasul Mestecăniș.

Ariciuc a spus că nu știe dacă se va reuși oprirea acestui depozit pentru că mișcarea civică de amploare a fost începută când investiția era de circa 50 la sută, iar acum este finalizată.

Protest pe Mestecăniș !!!

Gepostet von NewsBucovina.ro am Sonntag, 15. Dezember 2019

„Aici va fi un exemplu de „bune practici” a ceea ce înseamnă lipsa unei forțe civice, lipsa de implicare a cetățenilor. Ceea ce se întâmplă acum, foarte puțină lume a venit”, a spus Ariciuc.

El consideră că nu va putea fi oprită funcționarea depozitului din Pasul Mestecăniș.

„Nu cred că vom putea opri funcționarea acestei gropi. Vom putea monitoriza ceea ce se va depune aici”, a spus Ariciuc.

Deputatul USR Daniel Popescu l-a contrazis în cuvântul său pe Ariciuc și a spus că nu sunt puțini cei veniți la protest.

„Suntem câți trebuie la o asemenea acțiune care vine în susținerea comunității locale”, a declarat deputatul USR.

El a spus că în cei 11 ani petrecuți în afara României a călătorit foarte mult și nu a văzut o asemenea groapă de gunoi într-o țară europeană.

Popescu a arătat că politicul este influențat de civic și susține că există posibilitatea opririi acestui proiect.

„Dacă noi continuăm demersurile în mod pașnic, constructiv, avem șansa să oprim această aberație din vârf de munte”, a spus deputatul USR care a apreciat comunitatea locală care luptă din 2007 împotriva acestei investiții.

Deputatul Popescu a spus că ar trebui făcută o nouă consultare publică pentru a se vedea ce ar putea fi construit pe zona acestui depozit de deșeuri.

Dinu Zară, jurnalist Intermedia TV Suceava a vorbit și el în cadrul acțiunii de protest și a spus că toate gunoaiele depuse acolo vor fi luate de vânt care suflă cu putere în zonă.

„Nu ne dorim această groapă de gunoi. A fost construită ilegal, toate autorizațiile și avizele au fost emise ilegal”, a spus jurnalistul.

El a mulțumit celor care contestă această groapă și a cerut autorităților județene  să sisteze de urgență toate demersurile până când justiția va decide definitiv și irevocabil dacă a fost respectată legea.

Participant la acest protest, liderul PLUS Suceava, Radu Rey a spus că locuiește în Câmpulung Moldovenesc și lucrează la Vatra Dornei și că trece zilnic pe lângă acest depozit din pasul Mestecăniș și că îi este rușine de această investiție.

„Ce impact va avea asupra turismului?”, s-a întrebat Rey care a adăugat că acest depozit de deșeuri se află chiar la intrarea în Țara Dornelor, destinație e eco-turism.

„Ne chinuim să promovăm Țara Dornelor destinație de eco turism cu groapă de gunoi chiar la poarta de intrare”, a spus Radu Rey.

El consideră că trebuie ca banii pentru această investiție să fie returnați înapoi Comisiei Europene, pentru că prejudiciile ar fi mai mari dacă aceasta va funcționa și a cerut ca cei care au greșit să-și asume și să plătească.

Radu Rey s-a pronunțat pentru reconversia acestei zone.

El a propus conceperea unei scrisori-manifest care să fie semnată de partidele politice, de localnici, investitori, care să fie adresată Parlamentului, Președinției și Uniunii Europene.

La final, unul dintre participanți a cerut celor prezenți să spună câți sunt crescători de animale din zonă și câți au pensiuni și a aflat că din cei aproape 40 de participanți 7 sunt crescători de animale, unul are o pensiune autorizată, iar trei au pensiuni neautorizate.

„Slăbuț. Nouă, celorlalți, ne pasă de ceea ce se întâmplă în Țara Dornelor”, a conchis acesta.

Protestul s-a încheiat cu scandarea „Bucovina suntem noi, nu vrem groapă de gunoi!”.


Intră acum și în grupul de