În Slovacia există un cult al Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Emil Ursu anunță că în 2022 va fi adusă la Suceava o expoziție cu icoane din Slovacia, iar între piese vor fi și reprezentări ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, în contextul prezentării expoziției adusă din Slovacia, cu piese din bisericile catolice gotice slovace, că în Slovacia există un cult al Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

„La întoarcerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ele au făcut un popas și în Slovacia. Acest popas a lăsat urme. Există un cult al Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în Slovacia, există reprezentări iconice”, a spus Emil Ursu.

El a anunțat că în 2022 va fi adusă, tot din Slovacia, o expoziție de icoane, între piese regăsindu-se și reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Suceava au fost aduse în anul 1402 de Alexandru cel Bun fiind așezate în biserica Mirăuți unde au rămas până în anul 1589, când au fost mutate în noua catedrală mitropolitană din Suceava – cu hramul Sfântului Gheorghe – ctitorită în prima jumătate a secolului al XVI-lea de domnitorii Bogdan al III-lea și fiul său Ștefăniță.

Moaștele au rămas în Suceava până în anul 1686, când a intrat în Moldova, cu oaste, regele Jan Sobieski al Poloniei.

La retragere, a luat cu sine în Polonia și pe mitropolitul cărturar Dosoftei. De teama unor jafuri, mitropolitul a luat cu el, din Suceava, moaștele Sfântului Ioan cel Nou, odoarele și documentele Mitropoliei. Au fost duse și așezate la Jolkiew, unde a viețuit și mitropolitul Dosoftei până la moarte (1693).

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 19. Dezember 2019

Moaștele au rămas pe pământ străin până în 1783, când episcopul Dosoftei Herescu de la Rădăuți a reușit să le readucă acasă, fiind reașezate tot în fosta catedrală mitropolitană cu hramul Sfântului Gheorghe.

Aducerea lor a fost posibilă pentru că la acea dată atât partea de nord a Moldovei (Bucovina), cu orașul Suceava, cât și o parte din Polonia (cu orașul Jolkiew) erau încorporate în Imperiul Austriac. O nouă strămutare a lor a avut loc în cursul primului război mondial, când, spre a fi ocrotite, au fost duse la Viena și adăpostite în capela ortodoxă română din acel oraș.


Intră acum și în grupul de