Premierul Ludovic Orban după ce a asistat la parada obiceiurilor de iarnă de la Suceava: Niciodată nu am mai văzut așa ceva. Gheorghe Flutur: Premierul a făcut un efort uriaș să ajungă aici ceea ce arată și un respect deosebit pentru Bucovina, pentru ceea ce se întâmplă aici, pentru tradiții, obiceiuri


Intră acum și în grupul de

Premierul Ludovic Orban a asistat, vineri, la parada grupurilor de colindători în cadrul Festivalului Internațional al Obiceiurilor de Iarnă de la Suceava alături de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Ion Lungu, de prefectul Alexandru Moldovan.

Între oficialii prezenți la festival a fost ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, senatorul PNL Daniel Cadariu, deputații liberal Angelica Fădor, Ioan Bălan, Dumitru Mihalescul, vicepreședinții CJ Suceava Gheorghe Niță și Viorel Seredeniciu, viceprimarul Lucian Harșovschi.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva, o asemenea bogăție”, a declarat Ludovic Orban după ce a asistat la paradă.

Întrebat care a fost grupul de colindători care l-a impresionat el a spus că e greu să te oprești asupra unui ansamblu sau a unei tradiții.

„Fiecare costum are tradiția lui, fiecare obicei care specificul lui. În ansamblu este foarte frumos”, a spus premierul.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a mulțumit premierului că și-a făcut timp într-o zi liberă să vină la Suceava.

„A plecat dimineața de la 6 din București. E un efort uriaș. Eu cred că merită, dar asta arată și un respect deosebit pentru Bucovina, pentru ceea ce se întâmplă aici, pentru tradiții, obiceiuri”, a declarat Gheorghe Flutur.

El i-a transmis premierului că Bucovina depășește jumătate de milion de turiști în acest an.

„Și prin astfel de evenimente am devenit un magnet extrem de important cu marca tradițională. Aici ați văzut tradiții și obiceiuri. Aici ați văzut Bucovina întreagă pentru că au fost obiceiuri și din nordul Bucovinei, din Cernăuți. Au fost și din Republica Moldova”, a spus Gheorghe Flutur.

Parada grupurilor de urători, care a pornit din zona Stațiunii de Cercetări Agricole, a fost deschisă de buciumași, urători și un plug tras de boi și a fost urmărită de câteva mii de suceveni care se aflau pe marginea bulevardului principal.

În alai s-au regăsit grupuri de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, dar și Ucraina și Republica Moldova.

Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de oficialități, iar Gheorghe Flutur le-a oferit colaci.

În final, oficialități și membri ai grupărilor de urători s-au prins într-o horă.

Spectacole au prezentat grupurile sosite din Ucraina, iar printre cetele de urători suceveni s-au aflat grupuri cu “plugul”, iar altele, însoţite de muzicanţi, au prezentat “dansul caprei” sau “jocul ursului”, dar şi „Malanca”  o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt  baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul, specifică Bucovinei.

Între formațiile prezente s-au numărat Plugul de la Humor, Malanca lui Ștefan de la Vicov, Urători din Moara, Dolhasca, Ceata de la Boroaia, Capra de la Mălini, Capra de la Ostra, Capra de la Vama, Cerbul de la Corlata, Irozii de la Sf. Ilie, Împărații de la Bosanci, Bungherii de la Vama, Irozii de la Stroiești, Arnăuții de la Drăgușeni, Căiuți de la Hănțești, Căiuții de la Zvoriștea, Căiuții de la Botoșana, Urșii de la Ostra, Urșii de la Udești, Urșii de la Vadu Moldovei. (T.B.)


Intră acum și în grupul de