Dezbatere aprinsă PSD-PNL cu final așteptat în CJ Suceava la repartizarea de fonduri către localități fiind aprobat proiectul inițial. Gheorghe Flutur: Poposim prea mult pe împărțirea sărăciei, de 20 de ori mai puțini bani pe care îi ai să în dai unor primării. Dacă era zero poate că era mai bine și ne duceam spre dezvoltare


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni PSD și PNL au avut, marți, o dezbatere aprinsă de peste o oră privind repartizarea sumelor către localitățile din județ, consilierii social-democrați solicitând atât amânarea discuțiilor cu două-trei zile pentru aprofundarea proiectului de hotărâre, printr-un amendament propus de Gheorghe Iacob, sau mărirea alocărilor la localitățile care primesc 50.000 de lei prin diminuarea alocărilor de la celelalte unități administrativ teritoriale, amendament propus de Brândușel Nichitean, ambele fiind respinse prin vot.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că în acest an primăriile primesc direct 63 la sută din impozitul pe venit, ceea ce reprezintă un procent mai mare față de anul trecut când au primit 60 la sută, fiind o creștere de circa 26 la sută, fiind de 271 de milioane de lei de la 215 milioane de lei în 2019.

El a arătat că și în acest an Consiliul Județean Suceava are de repartizat doar o sumă de 27,3 milioane de lei, sumă care este de 7,4 la sută din ceea ce distribuie Direcția de Finanțe, fiind însă total insuficientă în condițiile în care localitățile sucevene au cereri de 20 de ori mai mari, respectiv 570,9 milioane de lei, din care 130 de milioane de lei pentru funcționare.

Ca și anii trecuți CJ Suceava a fost alături de localități pentru  a găsi fonduri pentru ca primăriile să nu aibă probleme în funcționare.

Flutur: Vom fi atenți pe parcursul anului ca să sprijinim primăriile care ar putea să aibă probleme

Flutur a precizat că singura primărie care nu primește niciun leu în acest an prin această repartizare este cea a municipiului Suceava care obține direct cu 21 de milioane de lei mai mult față de anul trecut.

El a mai spus că municipiul Fălticeni primește direct în acest an cu 11,2 milioane de lei mai mult față de anul trecut, iar municipiul Rădăuți primește cu 5,3 milioane de lei mai mult, în timp, ce din păcate, Vatra Dornei primește cu 4,6 milioane de lei mai puțin, iar orașul Siret cu  3 milioane de lei mai puțin din cota de TVA și impozitul pe venit.

„Pot să vă asigur că vom fi atenți pe parcursul anului ca să sprijinim primăriile care ar putea să aibă probleme”, a spus Flutur.

Consilierul județean PSD Simion Sticleț a intervenit primul și a arătat că nu i se pare corect ca municipiul Rădăuți să primească doar 500.000 de lei, dar președintele Flutur i-a atras atenția că acest municipiu primește direct în plus peste un milion de euro față de anul trecut și are proiecte de 29 de milioane de lei, în timp ce Vatra Dornei are proiecte de 112 milioane de lei și primește în minus aproape un milion de euro.

Consilierul județean PNL Ioan Bădeliță a atras atenția că prin această repartizare toate localitățile primesc sume de bani și a reamintit că în perioada 2013-2014 au fost localități cu primari liberali care nu au primit niciun leu, dar i s-a atras atenția de consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir că la vremea respectivă aceste localități nu plătiseră contribuția la SMID deși li se repartizaseră fonduri special ca să le achite și că s-a decis în Consiliul Județean ca localitățile cu restanțe la SMID să nu mai primească fonduri la repartizare.

Gheorghe Flutur a intervenit și a spus că acum CJ Suceava nu mai împarte fonduri din cota de TVA și impozitul pe venit, acestea fiind alocate direct, prin formulă, de Direcția de Finanțe și că este împărțit doar fondul la dispoziția Consiliului Județean, de 27,3 milioane de lei, care este egal pentru fiecare județ.

Președintele CJ Suceava a arătat că suma la dispoziție este mult prea mică față de necesități care sunt de 20 de ori mai mari și că din acest motiv CJ Suceava trebuie să fie foarte atent să asigure fondurile necesare pentru funcționarea primăriilor, cum ar fi orașul Solca unde sunt mari probleme de finanțare.

Liderul consilierilor județeni PSD, Mihai Grozavu, a spus că era bine dacă erau consultați consilierii județeni înainte de a se discuta această propunere, arătând că primarii din localități se uită unii la alții ce sume primesc la repartizare.

„Am discutat cu 20 de localități și niciuna nu mi-a spus că a primit fonduri suficiente”, a spus Grozavu.

Consilierul județean Dan Ioan Cușnir i-a mai adus aminte președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, că anul trecut nu a avut probleme să amâne ședința de privind repartizarea sumelor de bani, ședința fiind organizată în 30 mai, dar că acum nu a fost de acord cu amânarea cu două-trei zile și a apreciat că anul trecut președintele Flutur a așteptat să treacă alegerile europarlamentare ca aceasta să fie „o echilibrare pe obediență”.

Gheorghe Flutur a spus că anul trecut bugetul a fost întârziat și că au fost situații neclare în fiecare localitate, dar că anul acesta, când bugetul a fost aprobat la începutul anului nu sunt motive pentru întârziere, mai ales că autoritățile locale vor să acceseze diverse proiecte.

El a mai arătat că se lucrează deschis cu primăriile sucevene și că numai în luna decembrie actualul guvern a făcut plăți de 30 de milioane de euro pentru proiectele locale prin PNDL, indiferent de culoarea politică a primarilor.

Președintele Flutur a subliniat că va cere la rectificarea bugetară fonduri pentru primăriile sucevene pentru componenta de dezvoltare și că administrația suceveană nu se limitează doar la această repartizare de fonduri.

Cușnir: Toate primăriile de comune care primesc 50.000 de lei sunt PSD și aproape toate care primesc între 200.000 ș 500.0000 de lei sunt PNL, la care se adaugă „câteva obediențe”

Dan Ioan Cușnir a mai arătat în ședință că proiecția de repartizare a fondurilor adoptată de CJ Suceava anul trecut nu a fost respectată și a întrebat care mai e rolul acestor proiecții.

El a spus că pe proiecția de anul trecut, comunele aveau prevăzut între 50.000 și 80.000 de lei, orașele între 150.000 și 200.000 de lei, iar municipiile între 300.000 și 500.000 de lei, fiind o estimare decentă, dar că la alocare raportul este de 1 la 10 în cazul comunelor și de 1 la 6 în cazul orașelor și municipiilor.

„Nu avem cum să ne punem întrebări de ce de la o estimare decentă am ajuns la o alocare ce este pe criterii de obediență. Toate primăriile de comune care primesc 50.000 de lei sunt PSD și aproape toate care primesc între 200.000 ș 500.0000 de lei sunt PNL, la care se adaugă „câteva obediențe”.”, a arătat Cușnir.

El a spus că fiind bani puțini se puteau aloca altfel fondurile pentru că nu se schimbă radical viața unei comune dacă primește 50.000 de lei sau 100.000 de lei.

Flutur: Problema repartizării este infimă față de implicarea pe care o are Gheorghe Flutur și Consiliul Județean pentru localități

Flutur a răspuns că de anul trecut până în acest an cotele primăriilor cresc destul de bine și că în repartizare se ține cont de numărul de proiecte și valoarea proiectelor.

„Problema repartizării este infimă față de implicarea pe care o are Gheorghe Flutur și Consiliul Județean, de la proiectele de modernizare de  drumuri care trec prin localitățile lor și anul trecut am avut 150 de kilometri și pentru investiții care înseamnă aeroport, care înseamnă spital, pentru intrări în parteneriate pentru atragerea de fonduri”, a spus Flutur.

El a arătat că a fost implicat CJ Suceava și el „până în dinți” în dezvoltarea județului Suceava.

„Aici poposim prea mult pe împărțirea sărăciei, de 20 de ori mai puțini bani pe care îi ai să în dai unor primării. Dacă era zero poate că era mai bine și ne duceam spre dezvoltare”, a spus Flutur.

Președintele Flutur a subliniat că atunci când a văzut bugetul acestui an cu 53 la sută la dezvoltare și 47 la sută la funcționare s-a simțit „ca peștele în apă”.

„Acesta trebuie să fie viitorul județului Suceava și veți vedea consecințe în perioada următoare”, a spus Flutur.

Grozavu către Flutur: Suntem alături de dumneavoastră și de localități ca să fie treaba mai bună

Liderul consilierilor PSD, Mihai Grozavu, a spus că e nevoie de asigurarea finanțării pentru proiecte de dezvoltare și că președintele CJ Suceava să facă intervenții pentru asigurarea fondurilor necesare.

„Suntem alături de dumneavoastră aici, nu suntem în altă tabără. Suntem alături de dumneavoastră și de localități ca să fie treaba mai bună”, a spus Grozavu.

Proiectul a fost adoptat cu 20 voturi „pentru”, 10 voturi ”împotrivă” și șase abțineri.


Intră acum și în grupul de