Sucevenii deţin mii de arme


Intră acum și în grupul de

În evidenţele Serviciului arme explozivi substanţe toxice din cadrul IPJ Suceava sunt înregistraţi 2.116 titulari de permise de armă, care deţin 1.611 arme letale şi 1.336 arme neletale. Pe lângă aceştia se află în evidenţă 109 persoane juridice autorizate să deţină 2.280 arme de diferite tipuri şi calibre, din care 1.937 sunt arme letale pentru pază, 712 neletale şi 343 arme de sport şi panoplie.

Potrivit IPJ Suceava, în judeţ avem 4 armurieri (magazine specializate în comercializarea armelor), 4 depozite de materii explozive, 10 agenţi economici ,care operează cu explozivi de uz civil, şi 16 autorizaţi să opereze cu obiecte pirotehnice.

În prima jumătate a anului au fost constatate 76 infracţiuni la regimul bunurilor supuse autorizării, ori prevăzute în legi speciale şi au fost ridicate în vederea indisponibilizării 69 arme, 1.510 bucăţi muniţie, 7 bucăţi proiectile, 407,2 kg. materii explozive, 63,4 produse de uz fitosanitar, 26 kg. substanţe toxice, 760 bucăţi capse, 3,7 kg mercur.

Dacă dreptul de port-armă s-ar generaliza în rândul populaţiei, în România ar fi măcel, spun psihologii. Românii nu sunt mai deprimaţi sau mai nervoşi decât alte naţionalităţi, dar cu siguranţă sunt mai iresponsabili. În această situaţie, o creştere a numărului de persoane care deţin arme letale ar duce la o creştere bruscă a criminalităţii în România.

Potrivit prof. dr. Florin Tudose, românii nu se gândesc la consecinţe, acţionează impulsiv, iar în condiţiile deţinerii unor arme letale ar fi adevărate pericole publice.
„Pentru români arma reprezintă un atribut de putere, de mare forţă sau un semn distinctiv, nu eşti ca ceilalţi. Fiecare din cei care ar beneficia de o armă nu ar face decât să arate cât este el de grozav”, spune psihiatrul Tudose.


Intră acum și în grupul de