Colegiul Medicilor Suceava transmite Prefecturii Suceava câteva soluții pentru o gestionare corectă şi normală a situației existente: Când se iau decizii, ar trebui implicați și factorii medicali locali


Intră acum și în grupul de

Colegiul Medicilor Suceava a înaintat, marţi, o adresă către Instituţia Prefectului Judeţului Suceava în care sunt sugerate şi câteva soluţii pentru “o gestionare corectă şi normală a situaţiei existente”, solicitându-se, totodată, ca la luarea deciziilor să fie implicaţi factorii locali medicali, precum şi forul profesional al medicilor din judeţul Suceava.

“Colegiul Medicilor Suceava, ca reprezentant a peste 1000 de medici, îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la situaţia explozivă a infectărilor cu COVID -19 la nivelul Spitalului Judeţean Suceava. Situaţia creată a generat hotărâri pripite, referitoare la transformarea unităţii spitaliceşti în unitate de îngrijire COVID 19 pe Moldova, activitatea specifică medicală fiind redirecţionată către alte spitale.

Considerăm că această hotărâre nu va folosi la nimic , ba dimpotrivă, va agrava situaţia din sănătate, în general.

SJU Suceava este un spital de top, cu dotări de excepţie şi personal calificat pentru orice situaţie, fapt ce nu se întâlneşte în alte spitale din judeţ.

A distribui pacienţii deja existenţi, precum şi alţii în alte spitale, ar duce la o diseminare a infecţiei şi la nerezolvarea corectă a cazurilor din patologia generală, din cauza lipsei de aparatură şi personal suficient”, se arată în adresa înaintată Instituţiei Prefectului judeţului Suceava.

În documentul respectiv, Colegiul Medicilor Suceava sugerează ca soluţie “redirecţionarea parţială a cazurilor către noul spital Fălticeni, care ar putea cu un minim efort să funcţioneze”.

“Vă rugăm ca în hotărârile pe care le veţi lua cu comisia venită de la Bucureşti să implicaţi factorii locali medicali, precum şi Colegiul Medicilor. Dorim cu toţii să avem soluţii viabile şi corecte în această situaţie excepţională”, se menţionează în aceeaşi adresă.

Totodată, în document se face referire şi la închiderea cabinetelor medicilor de familie.

“Referitor la hotărârea luată cu privire la închiderea cabinetelor medicilor de familie, vă comunicăm că nu este posibil acest lucru, deoarece în domeniul nostru nu se pot acorda în toate cazurile consultaţii telefonice şi nici lua hotărâri în absenţa bolnavului în cabinet. Pe de altă parte, medicina de familie este singura rămasă să asigure continuitatea asistenţei medicale, cu riscuri asumate.

Solicităm ajutorul de a ne putea dota cu materiale de protecţie şi dezinfectante, urmând ca noi să luăm măsurile ce se impun la fiecare cabinet şi să ne organizăm activitatea cât mai protectiv. Avem toată deschiderea şi disponibilitatea de a vă ajuta într-o gestionare corectă şi normală a situaţiei existente,” se mai precizează în adresa semnată de preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, doctor George-Sorin Hâncu.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de