Mirela Adomnicăi: Estimările privind cele 25.000 de persoane din județul Suceava care vor intra în șomaj tehnic au fost optimiste. Vor fi mai multe și sunt deja și alte peste două mii de persoane ce au intrat în șomaj clasic


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că în instituție se lucrează și în zilele de week-end pentru procedarea dosarelor astfel încât persoanele care au intrat în șomaj tehnic sau sunt în șomaj să primească veniturile cât mai curând, înaintea Sărbătorilor Pascale.

„Și eu și colegii mei lucrăm și sâmbătă și duminică pentru că volumul de muncă este mai mare decât cel estimat. Până acum am procesat peste 12.000 de cereri din partea angajatorilor, ceea ce înseamnă circa 10.000 de șomeri tehnici și vorbim doar de perioada lunii martie în condițiile în care valul va veni cu data de 1 aprilie”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că a estimat un buget de 20 de milioane de lei pentru cele maxim 12 zile care pot fi plătite pentru luna martie și că s-a estimat un număr de 14.000 de contracte de muncă suspendate în vederea obținerii șomajului tehnic.

„Valul va veni în luna aprilie pentru că am verificat în Revisal și sunt în plus peste 13.000 de contracte de muncă suspendate astfel încât cifra de 25.000 de șomeri tehnici a fost optimistă și va fi depășită”, a spus Adomnicăi.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava acesta este numărul doar de șomeri tehnici și pe care angajatorii nu vor să-i piardă și au suspendat contractele de muncă astfel încât vor fi condițiile pentru a le putea reactiva.

Adomnicăi a arătat că, în paralel se procesează și situații de încetare defintivă a contractelor de muncă, șomajul clasic și că până în prezent sunt peste două mii de astfel de solicitări.

„ Cu un stoc de două mii de șomeri la nivelul județului, vorbim de patru mii de șomeri care vor trebui să-și caute un loc de muncă”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că își dorește să onoreze cât mai multe cereri începând cu 15 aprilie.

„Așteptăm rectificarea bugetară. Vineri, cel mai târziu luni să începem deja să punem în plată cererile pe care le-am procesat”, a spus Adomnicăi.

Ea a atras atenția angajatorilor să completeze cu date corecte cererile pentru că aceasta cade în sarcina lor și că nu dorește ca după încetarea situației să fie nevoită să considere debite aceste sume de bani transferate.

Adomnicăi a spus că la o verificare superficială a constatat unele neconcordanțe în cererile depuse de angajatori, cum ar fi cereri pentru șomaj tehnic pentru contracte de muncă inexistente sau pentru contracte de muncă suspendate fără să fie făcute modificările în Revisal.

Adomnicăi a arătat că dorește ca până de Paști să fie făcute toate plățile.

Directorul executiv al AJOF Suceava a mai anunțat că pentru plățile din luna mai angajatorii vor încărca datele pe o platformă care va deveni în câteva zile operațională și că vor fi transmise informații despre aceasta.

Mirela Adomnicăi a recunoscut că angajații AJOFM Suceava sunt speriați în condițiile actuale, dar că știu că trebuie să depună un efort acum pentru că peste 15.000 de suceveni trebuie să primească sume de bani.


Intră acum și în grupul de