DGASPC Suceava prezintă măsurile stricte luate în toate centrele și consideră că situația de la Sasca Mică a fost generată de transmiterea comunitară de la angajați asimptomatici care nu au putut fi izolați la timp și cere testarea tuturor beneficiarilor și personalului


Intră acum și în grupul de

În contextul situației beneficiarilor și angajaților de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Sasca Mică unde sunt 301 cazuri de infecție cu noul coronavirus DGASPC Suceava arată că  acest lucru a fost posibil doar în contextul transmiterii comunitare de către personalul care la intrarea în tură, în urma triajului epidemiologic,  nu a avut niciun simptom pentru a putea fi izolat și doar testarea ar fi putut departaja personalul infectat de cel sănătos motiv pentru care a cerut DSP Suceava testarea tuturor angajaților și beneficiarilor.

Vă prezentăm integral poziția expusă de DGASPC Suceava și măsurile încă din luna februarie în vederea  prevenirii infectării cu  COVID-19:

Începând cu 26.02.2020, s-a dispus luarea tuturor măsurilor de igienă strictă, de limitare a vizitelor în cadrul centrelor dar și de evitare a deplasărilor, participărilor la evenimente, excursii etc, în vederea  protejării beneficiarilor din centrele de copii și de adulți dar și din rețeaua de asistenți maternali precum și în cadrul familiilor de plasament.

La nivelul DGASPC Suceava, au fost achiziționate și puse la dispoziția personalului DGASPC Suceava și a  beneficiarilor din cadrul centrelor de copii și adulți, materiale dezinfectante pe bază de clor sau alcool precum și măști de protecție.

Începând cu data de 9 martie a.c., s-a dispus interzicerea strictă a următoarelor acțiuni în cadrul centrelor pentru  adulți și a celor pentru copii (centre, case de tip familial, apartamente):

 -accesul în centre a oricărei persoane străine, cu excepția salariaților, în condițiile în care aceștia nu au fost plecați în străinătate și nu au intrat în contact cu persoane care s-au întors din zonele cu risc de infectare sau aflate în carantină.

-participarea la spectacole, evenimente, întâlniri, organizarea de excursii precum și învoirile din centru ale beneficiarilor, cu excepția deplasărilor la medic.

În data  10 martie 2020, s-au transmis centrelor și întregului personal din cadrul DGASPC Suceava, dispozițiile primite de la ANDPDCA, instrucțiunile și Hotărârile Comitetului Național pentru situații de urgență din cadrul Guvernului României, precum și Hotărârea Grupului de suport tehnico-științific din cadrul Departamentului pentru situații de Urgență din cadrul MAI, privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Toate acestea conțin dispoziții și măsuri pentru prevenirea infectării cu COVID-19 și au fost  aduse la cunoștința întregului personal al DGASPC Suceava dar și publicului larg prin consultarea site-ului instituției noastre: http://dgaspcsv.ro/

Din data de  12.03.2020 s-au dispus următoarele măsuri:

– s-au achiziționat termometre și se ia temperatura zilnic, la intrarea în tură/serviciu,  tuturor angajaților DGASPC Suceava   și se completează, la intrarea în serviciu  declarația pe propria răspundere cu privire la starea de sănătate, astfel încât orice angajat care prezintă cel mai mic semn de febră sau tuse sau a intrat în contact cu persoane venite din străinătate, a fost trimis la domiciliu pentru izolare și tratament specific. Atât temperatura cât și declarațiile fiecărui angajat sunt trecute într-un registru special

-fiecărui beneficiar din centrele de copii și adulți, li se ia temperatura de două ori pe zi și rezultatul se trece într-un registru special pentru a avea o evidență clară a evoluției stării de sănătate a fiecărui beneficiar

          Începând cu data de 25 martie 2020:

-Șefii centrelor de copii și adulți au întocmit un plan de măsuri la nivelul fiecărei locații, în care au prevăzut toate măsurile necesare continuării activității în condiții optime, indiferent de situațiile care pot apărea, s-au consultat cu personalul din subordine și au întocmit planul de continuitate  care poate fi activat în caz de autoizolare a beneficiarilor sau a unor colegi din rândul personalului.

-Deasemenea, șefii de centre,  trimit raportări online,  cu privire la starea de sănătate a beneficiarilor și a personalului, în fiecare zi, dimineața și seara, țin legătura cu conducerea direcției și între ei, printr-un grup de whatsapp, dar au și grup intern cu tot personalul din subordine.

La nivelul fiecărui centru s-a identificat o locație care va funcționa ca Izolator în cazul în care în rândul beneficiarilor vor apărea simptome  care impun izolarea acestora.

Au fost suspendate  programările beneficiarilor la medicii specialiști, la medicii de familie, la laboratoarele de analize pe perioada stării de urgență; se va ține legătura telefonic cu medicii de familie pentru obținerea rețetelor pentru beneficarii cu boli cronice,

S-au achiziționat mănuși și produse dezinfectante pentru toate centrele și pentru aparatul propriu, se fac eforturi în continuare pentru identificarea de furnizori de echipamente medicale de la care să achiziționăm măști, mănuși și combinezoane, am apelat și la sprijinul unor ONG-uri în acest scop.

În data de 1 aprilie a.c. am transmit o Notă internă tuturor centrelor prin care solicitam amânarea concediilor de odihnă pentru șefii de centre,  având în vedere situația de urgență la nivelul întregii țări și mai ales la nivelul județului Suceava, prioritatea noastră fiind  asigurarea continuității activității în condiții optime la nivelul centrelor de copii și adulți,  iar șeful de centru este persoana cheie care poate manageria bunul mers al activității fiecărui centru.

În data de 2 aprilie a.c., a fost emisă Dispoziția nr. 850/02.04.2020, având în vedere prevederile  Circularei Nr. 616/25.03.2020, din partea Direcției de Politici și Servicii Sociale din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale,  prin care s-au actualizat Planul de măsuri/urgență de la nivelul fiecărui centru, conform noilor dispoziții.

  În data de 8.04.2020,  în urma izolării la domiciliu a șefei de centru de la Centrul de Abilitare și Reabilitare Mitocu Dragomirnei, s-a procedat la izolarea beneficiarilor și personalului din tură și  s-a efectuat dezinfecția întregului centru. Printr-o adresă, s-a solicitat la DSP Suceava și Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, Suceava, testarea șefei de centru, a personalului și a beneficiarilor din centru. În urma solicitării, șefa de centru a fost testată în data de 10 aprilie, iar testarea întregului personal și a beneficiarilor din cadrul centrului de la Mitocu Dragomirnei, a avut loc în data de 12 aprilie a.c. În urma testării a 75 persoane (46 beneficiari și 29 de angajați) a ieșit pozitiv un singur angajat, care nu intrase în contact cu beneficiarii și un singur beneficiar care a fost internat în spital.

În data de 10.04.2020, s-a emis o nouă Dispozițieîn contextul apariției Ordonanței Militare Nr. 8 cu privire la activitatea centrelor de tip rezidențial și având în vedere prevederile Art.9-14, prin care s-a dispus organizarea de urgență în ceea ce privește izolarea angajaților în ture și cazarea acestora pe perioada stării de urgență, reactualizarea Planului de urgență și instruirea pe bază de semnătură a angajaților din tură, pe fiecare centru.

În data de 15.04.2020, am solicitat la DSP Suceava, să se efectueze testarea COVID-19 a tuturor persoanelor de cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, deoarece un beneficiar al centrului a fost internat la Spitalul Județean de Urgență ”Sf Ioan cel Nou” Suceava, cu simptome de febră și tuse și care a fost diagnosticat cu COVID – 19. Pe data de 16.04.2020 am revenit la DSP Suceava cu o nouă solicitare.

În acest moment ca urmare a  rezultatelor testării, avem un număr de 242 de beneficiari infectați și 59 de angajați, testați pozitiv, din totalul de 600 de teste efectuate.

Măsurile luate, în acest context, au fost cele de izolare a beneficiarilor infectați de cei neinfectați, de izolare a angajaților testați pozitiv, în afara domiciliului și a centrului și de folosirea a tuturor măsurilor de protecție de către personalul care va prelua efectuarea turelor în cadrul centrului.

Menționăm că  acest lucru a fost posibil doar în contextul transmiterii comunitare de către personalul care la intrarea în tură, în urma triajului epidemiologic,  nu a avut niciun simptom pentru a putea fi izolat și doar testarea ar fi putut departaja personalul infectat de cel sănătos.

          Având în vedere faptul că, indiferent câte măsuri am luat pentru siguranța sănătății beneficiarilor și personalului din centre, nu am putut limita transmiterea virusului de la personalul asimptomatic la beneficiari și între aceștia, iar activitatea acestor centre nu poate fi întreruptă, fiind vorba de persoane cu dizabilități diverse și asociate, considerăm că se impune cu prioritate, testarea întregului personal și a  tuturor beneficiarilor din cadrul centrelor de adulți cu dizabilități, iar acest lucru l-am solicitat printr-o adresă către DSP Suceava,în decursul acestei dimineți.


Intră acum și în grupul de