Iarba elefantului poate scoate TERMICA din criză


Intră acum și în grupul de

O firmă austriacă intenţionează să investească la Suceava în construcţia unei centrale termice de mari dimensiuni care să asigure agentul termic necesar municipiului reşedinţă de judeţ, folosind biomasa, din lemn mărunt sau din culturi de iarba elefantului. Surprinzătorul anunţ a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a declarat, joi într-o conferinţă de presă, că firma austriacă Kelag, a făcut o ofertă autorităţilor sucevene de modernizare a CET Suceava (Termica) prin construcţia unei centrale termice de mari dimensiuni care să folosească drept combustibil, biomasa.

Şeful executivului judeţean sucevean a spus că judeţul Suceava are suficiente resurse de lemn mărunt necesar pentru funcţionarea unei asemenea centrale, lucru pe care Flutur l-a mai spus şi cu alte ocazii. El a mai arătat că pentru asigurarea de biomasă în luncile inferioare ale râurilor Suceava şi Siret ar putea înfiinţate culturi specializate de miscanthus, o plantă denumită popular iarba elefantului.

Potrivit preşedintelui CJ, iarba elefantului poate produce 20 de tone de biomasă pe un hectar, echivalentul a şapte tone de combustibil lichid. El a mai explicat că acest fel de culturi au o durată de 20-22 de ani, iar pe culturi intensive se pot produce şi 60 de tone de biomasă pe hectar. „Este una din sursele de biomasă de luat în seamă”, a spus preşedintele CJ Suceava menţionând că astfel nu mai există riscuri legate de asigurarea combustibililor pentru centrala termică a municipiului Suceava.

Gheorghe Flutur a menţionat că săptămâna viitoare firma austrică va prezenta autorităţilor sucevene o strategie privind această investiţie care ar urma să fie suportată în integralitate de investitorul austriac. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat în mai multe rânduri că o nouă centrală termică, dimensionată corespunzător, ar putea fi construită în municipiul reşedinţă de judeţ pentru asigurarea încălzirii, întrucât actuala centrală electro-termică este mult prea mare şi nu are piaţă pentru producţia realizată. El a mai spus că pentru o asemenea investiţie municipalitatea intenţionează să realizeze un parteneriat cu o firmă privată care să preia în concesiune distribuţia agentului termic şi a estimat că noua capacitate ar putea intra în funcţiune în iarna 2010-2011. Primarul a subliniat la momentul respectiv că municipalitatea continuă să investească în reabilitarea sistemului de distribuţie a agentului termic înlocuind conductele magistrale şi modernizând punctele termice. Totodată, pentru creşterea confortului termic în apartamente, el susţine programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Reamintim că la începutul lunii martie Consiliul Local Suceava a votat, cu largă majoritate, privatizarea societăţii de termoficare, Termica SA Suceava, prin vânzare de acţiuni, la preţul de 18,3 milioane de euro, dar la cele două licitaţii organizate nu s-a prezentat nici o firmă.


Intră acum și în grupul de