Managerul SJU Suceava, Anatolii Buzdugan: Din 2 iunie vom putea acorda asistență pentru urgențe și pacienților care au nevoie atât de mult de activitățile din cadrul specialităților deficitare din județ//VIDEO


Intră acum și în grupul de

 Managerul Spitalului Județean Suceava, Anatolii Buzdugan, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că situația pacienților non-Covid din județ a impus o regândire a funcționalității SJU Suceava în condițiile în care tendința este de scădere a numărului de pacienți Covid îngrijiți în prezent și care se apropie de 150 care vor putea fi îngrijiți în secțiile pavilionare potrivit planului de revenire a spitalului la funcționalitatea dinaintea epidemiei.

„Situația epidemiologică la momentul actual este una favorabilă spre bucuria tuturor și în primul rând spre bucuria noastră. Tendința din ultima săptămână este una clar de micșorare a numărului de pacienți care se internează în spital. Practic, am avut aproape zilnic 30 de pacienți cu Covid care au fost externați astfel că astăzi avem în spital, tot ce însemnă spital nou și sistem pavilionar, internați 206 pacienți cu Covid”, a spus Buzdugan.

El a menționat că acesta este un lucru îmbucurător, dar care impune anumite modificări și a precizat că în planul de redeschidere a SJU Suceava se menționa că atunci când se va ajunge la 150 de pacienți Covid care vor putea fi îngrijiți în sistemul pavilionar se va trece la redeschiderea activităților din spitalul nou, dar că de acum situația o impune.

Potrivit lui Buzdugan sunt mai multe motive care determină la momentul de față modificarea structurii operaționale a spitalului astfel încât să se poată începe să se acorde asistență medicală tuturor pacienților din județ cu alte patologii decât Covid, patologii medico-chirugicale și în special urgențe medicale și chirurgicale.

Conferința de presa la Spitalul Județean Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Freitag, 29. Mai 2020

„A crescut foarte mult numărul de solicitări către spitalele din județ care nu mai fac față fluxului mare de pacienți cu patologii non-Covid. Foarte mulți pacienți, de două luni nu au mai fost urmăriți sau nu și-au mai luat medicația și ajung la spitale în stadii destul de avansate ale bolilor și  decompensați”, a spus Buzdugan.

El a mai arătat că la acest moment au intervenit anumite situații la clinicile din Iași care primeau pacienți din Suceava cu patologii care nu pot fi rezolvate în județ, cum s-a întâmplat la Spitalul de Neurochirurgie, și cel de ortopedie.

Buzdugan a mai decalrat că aceste motive au determinat să fie luată o decizie, care nu este prematură, dar importantă și impusă de realitate.

„Până în data de 2 iunie spitalul intră în reorganizare funcțională importantă pentru ca apoi să se poată acorda asistență medicală pentru toate specialitățile existente în spital, cu precădere pentru urgențe medico-chirurgicale.Asta nu înseamnă că nu vom acorda asistență pacienților cu Covid. Spitalul rămâne în continuare Covid”, a spus managerul SJU Suceava.

Potrivit acestuia, până în 2 iunie se vor face modificări în anumite secții, se va face transfer de pacienți și se va face dezinfecție terminală în secții.

„Aproape sigur că din 2 iunie vom putea acorda asistență și pacienților care au nevoie atât de mult de activitățile din cadrul specialităților deficitare din județ”, a declarat Buzdugan.

La rândul său directorul medical Valeriu Gavrilovici a spus că „pivotul reorganizării” ține de necesitatea ca Terapia Intensivă să funcționeze pe două module.

Astfel,  în locația propriu-zisă se va amenaja ATI pentru non-Covid, iar etajul al șaptelea va fi reamenajat și se va organiza ATI pentru pacienții Covid și jumătate pentru pacienții cu afecțiuni chirugicale cu Covid.

Tot acolo se va operaționaliza și o stație de dializă pentru pacienții Covid și astfel se va deschide al doilea punct de dializă din spital.

Redevin funcționale secțiile de neurochirurgie, chirurgie generală, ortopedie, urologie.

„De asemenea, foarte important, pe cele două etaje unde funcționa Secția de cardiologie va exista un sector în care pacienții cu patologii cardiace, medicină internă, diabet, nefrologie, gastro-enterologie vor putea fi spitalizați”, a spus Gavrilovici.

El a mai anunțat că se așteaptă un aviz de la medicul epidemiolog referitor la cardiologia intervențională deoarece, teoretic, pacienții cu necesități în această privință vin suspecți și încă nu sunt validate circuitele și că ar fi fost simplu dacă se știa că un pacient este non-Covid, iar circuitul existent era folosit de la sine.

Gavrilovici a făcut un apel sucevenilor să înțeleagă că SJU Suceava se redeschide pentru urgențe.

„Îi respectăm pe toți pacienții care au nevoie de serviciile noastre”, a spus directorul medical care a spus că pacienții vor trebui să înțeleagă că este o situație fără precedent.

„Niciun spital nu s-a mai confruntat cu situația de a fi Covid sută la sută și a redeschide chiar curajos, înainte de a atinge parametrii pe care noi îi schițasem ca fiind acceptabili și fezabili. Devansăm acest termen și nu vrem să ne confruntăm cu o situație neplăcută de a fi colmatați de numărul mare de pacienți care ni se va adresa. Contăm pe discernământul celor care vor dori să vină la spital și că vor veni doar cei cu urgențe”, a spus Gavrilovici.


Intră acum și în grupul de