Presupusa reinfectare cu SARS-CoV-2 a șefului Secției Boli Infecțioase din SJU Suceava, dr. Monica Terteliu, pune mai multe semne de întrebare specialiștilor. Dr. Valeriu Gavrilovici: Este un caz științific și se va proceda la secvențierea genomică la ambele probe. Probabil, primul episod a fost supraevaluat//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a declarat, vineri, că nu este sigur dacă în cazul șefului Secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, se poate vorbi de o reinfectare, sau dacă nu cumva primul episod a fost supraevaluat, fiind doar o colonizare și nu o infecție.

„Doamna doctor este un caz științific. Este primul medic, se pare, din România, care ar avea a doua oară boala. De fapt, este în curs de evaluare care este secvența reală. Nu știu dacă putem vorbi de o reinfectare pentru că la o primă evaluare, primul episod așa-zis de boală al doamnei doctor se poate să fi fost supraevaluat în sensul să fi avut o colonizare nazală cu un rezultat PCR pozitiv. Pe măsură ce se va înțelege fiziopatologia bolii și se vor desluși misterele care înconjoară acest virus SARS-CoV-2 vom putea trage concluzii pertinente”, a spus Gavrilovici.

El a adăugat că starea sănătății medicului Terteliu este ameliorată.

„În orice caz actualul episod de boală al doamnei doctor nu necesită terapie intensivă. Dumneaei este internată într-o secție a spitalului. Este într-o stare generală bună, cu ameliorarea simptomatologiei. Nu necesită niciun transfer nici în Terapie Intensivă, nici în altă unitate spitalicească. Lucrurile sunt cunoscute și sunt monitorizate și de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și de Institutul Național de Sănătate Publică. Doamna doctor este în contact cu responsabilii din aceste două entități în afara monitorizării pe care o fac colegii noștri îndeaproape”, a spus Gavrilovici.

Conferința de presa

Managerii Spitalului Județean Suceava – conferința de presa la intrarea in spitalul pe care îl conduc

Gepostet von NewsBucovina.ro am Freitag, 12. Juni 2020

Întrebat dacă se ia în calcul că prima dată medicul sucevean nu a fost infectat el a răspuns: „Nu că nu a fost infectată. A fost o colonizare. E o diferență între colonizare și infecție. Este o supoziție. În orice caz, pentru interesul științific ieșit din comun  pe care îl prezintă cazul particular al doamnei doctor se va proceda la secvențierea genomică atât de la prima probă recoltată în luna martie cât și la cea recoltată pe 9 iunie astfel încât din rezultatul acestei secvențieri să se poată face eventuale corelații între forma de gravitate a bolii, evoluția și modul în care apar anticorpi. Se pare că aceste aspecte nu sunt foarte lămurite nu numai la noi, ci și pe plan mondial. Se pare că avem de-a face cu o boală cu fațete necunoscute, cu aspecte uneori surprinzătoare și cu lucruri pe care le descoperim din mers”, a adăugat directorul medical al SJU Suceava.

El a mai arătat că dr. Monica Terteliu nu ar fi dezvoltat anticorpi după primul episod de boală.

„Se pare că după primul episod de boală nu a dezvoltat anticorpi și acesta este încă un lucru care ar merge pe varianta că nu a fost o infectare propriu-zisă, ci doar o colonizare. Dacă virusul, se va descoperi în timp, că este în genul HIV, adică poate să stea dormant într-un anumit loc din organism și pe fondul scăderii imunitare, pe fondul oboselii cronice, pe fondul altor probleme care diminuează starea de sănătate, să devină activ și să devină virulent, vom ști cândva”, a spus Gavrilovici.

El a mai declarat că Monica Terteliu este un exemplu de conduită și că nu ar fi cum să fi fost infectată din exterior.

„Bănuiala că este o infecție endogenă și nu exogenă a doamnei doctor se bazează și pe aspectul formal că doamna doctor a fost și este un exemplu de respectarea regulilor de echipare, de dezechipare, de respectarea circuitelor. În cazul de față bănuim că programul extenuant pe care doamna doctor și l-a asumat. Devotamentul, abnegația și dăruirea doamnei doctor pot fi catalogate împlinirea cu asupra de măsură a vocației de medic. Doamna doctor a fost prezentă în spital aproape șapte zile din șapte, a stat de bunăvoie, nu i-a impus nimeni. A fost dorința dumneaei să răspundă tuturor solicitărilor. A stat și 12 ore pe zi în spital, sau chiar mai mult și bănuim că, din păcate, acest efort i-a șubrezit un pic sănătatea și i-a scăzut imunitatea, fapt care a contribuit la această infectare endogenă, probabil dintr-un depozit viral de care nu se putea ști și nu se putea bănui câtă vreme a avut două teste negative la primul episod de boală. Nu avem nicio bănuială că ar fi o infectare exogenă”, a spus Gavrilovici.

Potrivit acestuia a fost declanșată o anchetă epidemiologică care este în desfășurare și, dacă va fi nevoie să se identifice puncte slabe sau personal care va trebui testat se va proceda în consecință.

„La prima vedere nu avem lucruri pe care să le considerăm ca fiind alarmante”, a spus directorul medical al SJU Suceava.

El a mai anunțat că s-a încheiat procedura de preluare a 500 de teste IGG și se va proceda la testarea personalului SJU Suceava care a fost bolnav ca să se vadă care este tipul de anticorpi al fiecăruia și că, în acest fel se va putea stabili dacă se pot face corelații între formele de boală, asimptomatică, ușoară, medie, gravă și tipul de anticorpi, respectiv protecția care este dată de trecerea prin boală în funcție de forma pe care a avut-o fiecare pacient.


Intră acum și în grupul de