DSP Suceava: 31 de suceveni cu SARS-CoV-2 s-au externat la cerere înainte de a se confirma că sunt vindecați. Aceștia continuă tratamentul la domiciliu şi trebuie să respecte condițiile de izolare timp de 14 zile de la data externării


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că 31 de persoane din judeţul Suceava, diagnosticate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 au fost externate la cerere, înainte de a fi confirmate ca vindecate.

Sădean a spus că dintre aceste persoane, 28 au fost externate la cerere din Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf Ioan cel Nou” Suceava şi 3 de la Spitalul municipal Rădăuţi.

Medicul epidemiolog sucevean a menţionat că persoanele respective urmează tratamentul la domiciliu şi trebuie să respecte condiţiile de izolare, pe o durată de 14 zile de la data externării.

El a precizat că în perioada izolării, în cazul în care apar simptome sau complicaţii, acestea pot lua legătura telefonic cu medicul de familie, care va decide, în continuare, conduita terapeutică şi paşii de urmat.

Directorul executiv al DSP Suceava a spus că echipa angrenată în efectuarea anchetelor epidemiologice a fost completată cu două asistente medicale şi doi statisticieni,  iar de la 1 august ar urma să se alăture încă un medic epidemiolog.

De precizat este că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a coordonat, marţi, o videoconferinţă organizată de către Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, în scopul pregătirii implementării Legii carantinei şi izolării, care a intrat în vigoare începând din data de 21 iulie.

Într-un comunicat de presă al MS se precizează că în cadrul videoconferinţei s-a cerut direcţiilor de sănătate publică “emiterea cât mai urgent a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate”.

“Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spaţii speciale tampon sau vor fi internate în unităţi sanitare. Ministerul Sănătăţii a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative şi acestea vor fi puse la dispoziţie direcţiilor de sănătate publică”, informează MS.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat după încheierea videoconferinţei că  Legea carantinei şi a izolării, care a intrat în vigoare de marţi, trebuie pusă în concordanţă cu legislaţia referitoare la SARS- CoV- 2.

“Am avut discuţii cu direcţiile de sănătate publică despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări şi nelămuriri, urmând ca zilele următoare să avem şi ordinele de ministru şi hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege. Suntem într-un moment pandemic cu o creştere progresivă a numărului de cazuri şi vom avea două săptămâni în care vom căuta să reimpunem acele măsuri de carantină, izolare în spital sau la domiciliu. În funcţie de cooperarea la aceste măsuri şi respectarea normelor de desfăşurarea a unor activităţi vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluţia epidemică”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

În comunicatul Ministerului Sănătăţii se mai precizează că noile acte normative care vor fi emise de MS, ca legislaţie secundară la Legea carantinei şi izolării, “vor permite controlul pandemiei, tratarea pacienţilor, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detaşat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerării secţiilor”.

În acelaşi comunicat se arată că ministrul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică “mai multă stricteţe şi acurateţe în desfăşurarea anchetelor epidemiologice”.

Sursa citată menţionează că pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligaţia să desemneze, în maximum două ore, un medic pentru demararea anchetei epidemiologice, care trebuie finalizată în maximum 12 ore.

Conform cerinţelor noii legislaţii,  se va modifica şi modul de raportare.

Astfel, centrele de testare vor avea obligaţia să “prioritizeze testele şi să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestări ale persoanelor pozitive”, raportarea urmând să includă atât numărul de teste efectuate, distinct numărul retestărilor, dar şi numărul persoanelor testate.

 (LB)


Intră acum și în grupul de