Află AICI 3 obiceiuri specifice bucătăriei românești pe care orice străin le detestă!


Intră acum și în grupul de

”Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune un proverb cunoscut. Nu există reguli universal valabile și, din acest motiv, este normal ca unele uzanțe autohtone să pară de neînțeles în ochii unui străin. În ciuda faptului că mulți se mândresc cu gastronomia românească, asta nu înseamnă ea este pe gustul tuturor turiștilor care vizitează țara. Bineînțeles, se poate întâmpla ca mâncărurile tradiționale să fie apreciate și lăudate de către cei sosiți din afara granițelor. Există, însă, și câteva obiceiuri întâlnite în bucătăria din orice zonă a României, mai puțin agreate de aceia care provin din culturi diferite.

3 lucruri din bucătăria românească pe care străinii nu le apreciază

  • Folosirea usturoiului în cantități prea mari

Nu este un secret faptul că acesta este prezent în nenumărate preparate tradiționale. Considerat în popor ca fiind o plantă magică și un antibiotic natural extrem de eficient, constituie un ingredient atât de valoros în majoritatea rețetelor, încât o jurnalistă de la BBC a realizat un articol referitor la importanța sa în cultura și identitatea românească. În plus, niciun alt popor nu se mândrește cu un sos de usturoi atât de concentrat, așa cum este mujdeiul.

Tocmai de aceea, nu reprezintă o surpriză faptul că un astfel de condiment, în ciuda proprietăților sale terapeutice, nu este pe placul unui străin care, cel mai probabil, cunoaște rețete de mâncăruri ce prevăd o cantitate mult mai mică de usturoi. În plus, mirosul său poate fi extrem de deranjant pentru o persoană care nu este obișnuită cu acesta.

  • Excesul de grăsimi

Fiecare regiune a României este faimoasă pentru anumite preparate. De exemplu, în Moldova se pregătesc plăcinte și tochituri, în Ardeal sunt cunoscute sosurile îngroșate cu făină, în Transilvania, carnea de porc afumată și tocănițele sunt extrem de apreciate, iar Bucovina este patria smântânii.

Ce au în comun toate aceste feluri de mâncare? Pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de grase. De aceea, este greu ca un străin să le aprecieze pe deplin, în special dacă țara din care provine are o climă mai blândă. Explicația este simplă: cu cât este mai scăzută temperatura într-o anumită zonă, cu atât devine mai necesară mâncarea bogată în grăsimi, deoarece, atunci când este frig, se ard mai multe calorii. Prin urmare, mai ales dacă o persoană este obișnuită din acest motiv cu rețete ușoare și proaspete, este firesc ca gastronomia românească să nu pară cea mai inspirată alegere.   

  • Prepararea cafelei la ibric

Cafeaua pregătită la ibric are în spate, într-adevăr, secole întregi de tradiție. În ultimii ani, însă, această tehnică a pierdut din ce în ce mai mult teren. Bineînțeles, nimeni nu contestă aroma inconfundabilă a licorii dulci-amărui servite conform metodei moștenite de la turci. Dar, în ciuda acestui fapt, cei care cunosc doar comoditatea sistemelor moderne și profesionale destinate preparării sale ar putea să nu o aprecieze.

Faptul că o persoană preferă un espresso sau un cappuccino italian în locul cafelei la ibric este legat strict de gusturi și de obiceiuri. Băutura care te încarcă de energie în fiecare dimineață este la fel de bună, indiferent de metoda de preparare. Pentru o experiență unică, un gust deosebit și un timp de pregătire mai scurt, un espressor de la Ideall îi poate veni în ajutor chiar și unui român legat de tradiții. Oricât de mult preț ar pune cineva pe respectarea acestora, deschiderea către nou aduce mereu nenumărate avantaje.

În concluzie, chiar și aceia care apără cu convingere metodele tradiționale de preparare a alimentelor și băuturilor ar trebui să accepte diversitatea. Oricât i-ar aprecia frumusețea, un turist nu va avea niciodată despre România aceeași imagine pe care o au cei care s-au născut aici.(S.E.O.)

Sursa foto: shutterstock.com

                   storyblocks.com


Intră acum și în grupul de