Gheorghe Flutur: În acest mandat avem proiecte europene de peste 600 de milioane de euro din care finalizate sau în implementare de 327 de milioane de euro. În următorul mandat propun lărgirea echipei de atragere de fonduri europene


Intră acum și în grupul de
  • Flutur amintește proiecte europene în județul Suceava în implementare sau finalizate:
    • Modernizarea și extinderea sistemelor de apă-canal pentru o treime din populația județului în valoare de un sfert de miliard de euro
    • Construcția și dotarea Ambulatoriului de specialitate al SJU Suceava
    • Modernizarea a 75 de km de drumuri județene pe axa Suceava-Iași
    • Proiecte de modernizare a unor muzee din județ, dar și proiecte transfrontaliere
  • Flutur prezintă și o parte dintre proiectele ce vor fi finanțate cu fonduri europene
    • 258 km de drumuri județene, în valoare de 180 milioane de euro
    • digitalizarea transportului județean – monitorizare, modernizare stații, dezvoltare aplicație integrată cu referire la traseu, orar, bilete
    • distribuție gaz natural în zonele Berchișești-Drăgoiești-Moara, Pârteștii de Jos-Botoșana-Dărmănești,          Vatra Dornei – Poiana Stampei, Bunești-Liteni-Dolhasca și Păltinoasa- Solca-Vicovu de Jos

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a făcut, marți, o succintă trecere în revistă a proiectelor cu finanțare europeană promovate de Consiliul Județean Suceava, ca beneficiar unic sau împreună cu diferiți parteneri, în acest mandat arătând că se depășește suma de 600 de milioane euro din care 21 de proiecte finalizate sau în execuție în valoare de 327 milioane euro, precum și despre proiecte noi depuse la finanțare, în valoare de 290 milioane euro.

„Dacă la acestea se adaugă și proiectele europene derulate de UAT-urile din județ, putem trage concluzia că și în acest mandat sunt sume importante atrase din bugetul Uniunii Europene pentru dezvoltarea Județului Suceava”, a spus Flutur.

El a arătat că din categoria proiectelor în implementare face parte Proiectul apă-canal, în valoare de un sfert de miliard de euro, de care va beneficia circa o treime din populația județului Suceava.

Totodată, sunt la finanțare drumurile județene de pe traseul Suceava-Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca și de pe traseul Suceava-Frumoasa-Liteni-Moara-Zaharești-Stroiești-Costâna-Dărmănești, cu o lungime de peste 75 km, proiect în valoare 47 milioane euro.

Flutur a mai amintit că Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Suceava, în valoare de 6,2 milioane euro este un proiect european finalizat.

„Avem proiecte pe domeniul muzeelor, cum ar fi Muzeul de Istorie Siret, Muzeul de Artă Suceava sau pe digitizarea patrimoniului cultural al județului Suceava”, a precizat președintele CJ Suceava.

El a menționat că prin programe transfrontaliere au fost atrase fonduri în acest mandat al său de președinte al CJ Suceava în domenii ca sănătatea (dotări), învățământ  (reabilitare școli și grădinițe, perfecționare cadre didactice), turism (digitalizare), dar și altele.

„Avem proiecte pentru realizarea noii Strategii a Județului Suceava și pentru digitalizarea activității din Consiliul Județean și avem, de asemenea, un proiect mare pe asistența socială”, a adăugat Gheorghe Flutur.

Mai mult, președintele CJ Suceava a spus că printr-un program cu finanțare europeană se asigură dotare la Parcul științific și tehnologic de la Siret.

Totodată, fonduri europene au fost folosite și în domeniul gestionării deșeurilor pentru construirea de stații de transfer.

„Pe de altă parte, Consiliul Județean Suceava a depus deja fișe de proiecte pentru noi finanțări pe fonduri europene. Este vorba în primul rând de un portofoliu consistent privind modernizarea a 258 km de drumuri județene, în valoare de 180 milioane de euro, cum ar fi cele de la Oniceni-Manolea-Dolhești, Udești-Verești-Dumbrăveni, Zvoriștea-Siret, Fălticeni-Pocoleni-Horodniceni-Cornu Luncii, Păltiniș-Dârmoxa-Negrișoara. Pentru noul Parc industrial vorbim de accesarea a 30 milioane euro pentru înființarea și dotarea a șase laboratoare regionale: siguranța alimentară, analiză sol, control calitatea apei și aerului, încercarea materialelor, încercare elemente și structuri de construcții, laborator de cercetare, împreună cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava”, a spus Flutur.

Un alt proiect se referă la digitalizarea transportului județean – monitorizare, modernizare stații, dezvoltare aplicație integrată cu referire la traseu, orar, bilete.

Printr-un proiect în domeniul gestionării deșeurilor se vor achiziționa utilaje si echipamente pentru stația de la Moara.

„La toate acestea se adaugă și implicarea Consiliului Judeţean Suceava în promovarea unor proiecte de mare importanță pentru comunitățile locale. Este vorba,  în primul rând, despre realizarea a 5 magistrale noi de gaz metan, pe lângă magistrala Pojorâta-Vatra Dornei, pe traseele:  Berchișești-Drăgoiești-Moara, care va deservi peste 12.000 de locuitori, Pârteștii de Jos-Botoșana-Dărmănești, 12.000 locuitori, Vatra Dornei – Poiana Stampei, 26.000 locuitori,   Bunești-Liteni-Dolhasca, 12.000 locuitori și Păltinoasa- Solca-Vicovu de Jos, peste 10.000 de locuitori”, a mai declarat Flutur.

Un alt domeniu de interes este și cel al îndiguirilor pe zonele cu risc la inundații în județul Suceava, iar în acest sens se va realiza un proiect de 45 milioane euro pentru lucrări pe râul Suceava și afluenți, de la Ulma până la Dornești-Rădăuți, precum și un proiect pe râul Moldova de la izvoare până la ieșirea din județul Suceava.

Totodată, Flutur a precizat că CJ Suceava este parte a unor organisme de acțiune locală, GAL-uri, prin care au fost implementate proiecte cu finanțare europeană în realizarea unor lucrări de infrastructură, achiziționarea de utilaje, diferite amenajări.

Mai mult, Gheorghe Flutur a arătat că în perioada în care Consiliul Județean Suceava a deținut președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a reușit obținerea de finanțări pentru orașele mici, fiind înființată o nouă axă în acest sens pe POR, Axa 13.

„Pentru mandatul următor Consiliul Județean Suceava, pregătește o echipă lărgită de specialiști în atragerea și gestionarea de fonduri europene și vom propune înființarea unei Unități de Implementare a Proiectelor (UIP) pentru realizarea cu fonduri europene a centurile ocolitoare de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni și Suceava”, a conchis Flutur.


Intră acum și în grupul de