Mistretii din judet nu au fost vaccinati impotriva pestei porcine


Intră acum și în grupul de

Din cauza neonorării contractului de către firma producătoare de momeli vaccinale, mistreţii din judeţul Suceava nu au fost vaccinaţi contra pestei. „Vaccinarea antipestoasă la mistreţi nu a putut fi efectuată deoarece nu s-au primit momelile vaccinale de la firma producătoare, aceasta nerespectând prevederile contractuale”, a declarat Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, la prezentarea activităţii pentru anul trecut.

Potrivit acestuia, în anul 2009, s-a desfăşurat o activitate susţinută pentru supravegherea pestei porcine clasice în mediul domestic şi silvatic, s-a vaccinat întregul efectiv de porcine domestice, astfel că la sfârşitul lunii noiembrie s-a sistat această vaccinare, urmând ca în acest an să se facă supravegherea efectivelor de porcine conform Programului strategic al acţiunilor sanitar-veterinare pentru anul 2010.

Pentru prevenirea introducerii unor epizootii în judeţul Suceava, s-au monitorizat în permanenţa târgurile de animale şi circulaţia animalelor între judeţe, aceasta făcându-se numai pe baza avizelor sanitar-veterinare interjudeţene, spune Petrea Dulgheru.

„Având în vedere că judeţul Suceava este înregistrat anual cu un număr mare de cazuri de turbare, în special la vulpi, s-a monitorizat în permanenţă această boală şi s-au întreprins măsuri în colaborare cu organele silvice şi de vânătoare, fiind aduse la laboratorul DSVSA Suceava toate vulpile împuşcate, găsite moarte sau ucise. Datorită măsurilor competente întreprinse, nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire la oameni şi nici nu s-au contaminat alte efective de animale.

Pentru toate cadavrele de vulpi, împuşcate, ucise sau găsite moarte, să fie aduse la laborator, conducerea instituţiei noastre a propus o modalitate de stimulare prin recompensarea de la buget a persoanelor care se implică în această acţiune, rezultatul fiind eficientizarea controlului asupra acestei boli”, a precizat şeful DSVSA Suceava, cu menţiunea că anul trecut s-au înregistrat 29 cazuri de turbare la animale, din care 23 cazuri au fost la vulpi, 1 caz la jder, 1 caz la pisică, 1 caz la câine şi 3 cazuri la bovine, în toate situaţiile luându-se măsuri legale corespunzătoare.

„Pentru preîntâmpinarea introducerii de boli în exploataţiile de animale autorizate sanitar-veterinar, s-au monitorizat permanent condiţiile de biosecuritate şi s-au făcut intervenţii pentru corectarea acestora acolo unde a fost cazul.
Toate cazurile de boli notificabile au fost transmise la timp autorităţilor competente, s-au făcut anchete epidemiologice corespunzătoare şi s-au luat măsuri de combatere conform legislaţiei sanitare-veterinare în vigoare”, a subliniat Petrea Dulgheru.


Intră acum și în grupul de