Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților își propune restaurarea și conservarea raclei în care sunt păstrate moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava cu o vechime de circa 600 de ani, fiind cel mai vechi relicvar din țară


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vrea să restaureze racla în care sunt depuse moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și face apel la credincioși pentru susținerea financiară în vederea realizării unei noi racle din lemn și argint astfel încât racla actuală, una din cele mai vechi din sud-estul Europei, să fie restaurată.

„Având  în vedere vechimea acestei racle şi faptul că în ea sunt peste 600 de ani de istorie se impune numaidecât o restaurare si conservare a acestui sfânt odor de mare valoare istorică şi religioasă”, se arată într-un mesaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Totodată, se menționează că se va iniția o acţiune de a face o nouă raclă de lemn pentru păstrarea sfintelor moaşte, raclă ferecată în argint, raclă de aceeaşi dimensiune cu cea veche (lungimea de 1,930m, lăţimea de 0,620m, înălţimea de 0,650m), de formă rectangulară, cu capac, aşezată pe patru picioare sferice.

Cei care doresc să facă donații pentru finanțarea acestei replici a actualei racle o pot face în conturile RON  RO 51 RNCB 0234037010910111 și EUR   RO 83 RNCB 0234037010910117, titular cont: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, racla în care se păstrează moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava prezintă un mare interes, întrucât este vorba despre cel mai vechi relicvar din ţară  şi unul dintre cele mai vechi relicvare  din SE Europei, de mare valoare artistică, unică între toate câte s-au păstrat de acest gen din vechea argintărie medievală.

Racla are lungimea de 1,930m, lăţimea de 0, 620m, înălţimea de 0,650m, are forma rectangulară, cu capac, şi este aşezată pe patru picioare sferice.

Ferecătura prezintă 12 scene din viaţa şi pătimirea negustorului trapezuntin, repartizate pe două registre, câte şase pe fiecare registru. Fiecare scenă are dimensiunile de 0,260m X 0,200m.

 Sursa citată subliniază că această ferecătură de argint este cea mai reprezentativă piesă de orfevrerie care, probabil, a fost realizată într-un atelier venețian în prima jumătate a secolului al XV-lea


Intră acum și în grupul de