IPS Calinic se autodefinește ca fiind un tradiționalist prin excelență căruia îi place buna rânduială și lucrul bine făcut care apreciază oamenii cu caracter și bun-simț: Nu-mi place nici modernismul și nici luxul


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, s-a autocaracterizat ca tradiționalist prin excelență într-un drept la replică transmis autorului unui material publicat pe un site sucevean.

Astfel, IPS Calinic respinge mai multe dintre acuzele care i se aduc.

În primul rând, înaltul ierarh arată că episcopului Calinic nu-i place nici modernismul, şi nici luxul, fiind un tradiţionalist prin excelenţă căruiua îi plac doar curăţenia, buna rânduială şi lucrul bine făcut.

Totodată, IPS Calinic respinge acuzele că a atacat preoţii de la bisericile şi mănăstirile din judeţ pentru a-i înjosi şi umili pentru ca feţele bisericeşti şi monahale să nu mai aibă curajul să îşi spună părerea subliind că niciodată nu a agreat „omul – ghiocel”.

„Am preferat şi prefer omul cu personalitate, de atitudine, cu iniţiativă, capabil să argumenteze un punct de vedere pertinent; omul cu caracter şi bun simţ. Nu mă sfiesc să accept din partea cuiva o idee bine întemeiată şi cu rezultate benefice pe termen lung”, a adăugat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Mai mult, IPS Calinic respinge și acuzația că ar fi mai degrabă „om al luxului, al scrierilor religioase şi al modernismului decât al milosteniei şi al blândeţii”, arătând că a susținut în școli numeroși elevi şi studenţi şi a sprijit bătrâni pe care i-am susţinut prin cantinele special amenajate.

IPS Calinic mai oferă lămuriri și asupra unor chestiuni punctuale cum ar fi pangarul și lumânărarul ridicate în incinta mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava în perioada IPS Pimen Arhiepiscopul, arătând că li s-au făcut câteva intervenţii cum ar fi îndepărtarea acoperișului și s-au mutat grupurile sanitare în exteriorul zidului de incintă.

Referindu-se tot la pangar, IPS Calinic a arătat că acolo este angajat şi personal civil prin lipsa de personal monahal.

„Eu sunt de principiul că este bine să dăm posibilitatea şi tinerilor, care încă nu şi-au găsit un loc de muncă pe profilul şcolilor absolvite, să câştige un ban cinstit”, a arătat ierarhul.

IPS Calinic neagă și în acest răspuns că unii părinţi de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou ar fi fost înlăturaţi din funcţii, ci au fost doar degrevaţi de anumite ascultări şi numiţi în Cancelaria Eparhială consilieri, directori de departament, iconomi în gestionarea mănăstirii.

În ceea ce privește înlocuirea la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a părintelui ce preda limba greacă, decizia a aparţinut conducerii instituţiei, care are obligaţia să numească la catedră profesori foarte bine pregătiţi pentru că nu pot să fie profesori fără activitate publicistică sau ştiinţifică în domeniul de pregătire, arată ierarhul.

IPS Calinic a mai explicat că la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou chiliile vor trebui modernizate pentru că bate vântul prin ele și că este nedrept ca celelalte mănăstiri din Bucovina precum Putna, Voroneţ, Probota, Suceviţa, Moldoviţa şi altele să arate aşa cum trebuie să arate o mănăstire bine administrată, iar la Mănăstirea Sfântul Ioan să fie degradate.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților mai amintește că în decursul activității ca episcop a iniţiat şi coordonat construirea a peste patru sute de biserici în satele din Arhiepiscopia Iaşilor în care acestea nu existau şi a peste o mie de case sociale şi parohiale.

În ceea ce privește realizarea unei noi racle pentru moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan, IPS Calinic reiterează necesitatea restaurării actualei racle.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților explică tăierea unor arbuști de thuja din curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou pentru că aceștia luau vizibilitatea clădirilor, întreţineau umezeala pereţilor şi afectau fundaţiile şi aleile prin rădăcinile rămuroase și că au fost tăiați doi brazi care se puteau prăbuși la un vânt mai puternic.

„După cum am mai spus, nu trebuie să uităm că Mănăstirea Sfântul Ioan este monument UNESCO! Şi vă asigur că întreaga curte va fi amenajată peisagistic, fără a înmulţi aleile!”, a transmis IPS Calinic.

IPS Calinic mai arată că în magazinele de obiecte religioase se vor pune în vânzare numai cărţi, lumânări şi obiecte de colportaj tipărite sau realizate în instituţii şi fabrici acreditate în acest sens și că toate activitățile economice sunt bine verificate în care veniturile şi cheltuielile intră şi ies pe bază de chitanţă şi facturi.

Totodată, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a dezmințit intenția de a-l înlocui pe protopopul pentru zona Câmpulung Moldovenesc arătând că acesta îşi face ascultarea într-un mod exemplar și că Biserica are nevoie de oameni cu experienţă şi de foarte bună calitate morală precum acesta.


Intră acum și în grupul de