IPS Calinic evită să spună dacă poate fi canonizată o persoană care a fost „turnător” la Securitate: Nu noi vom hotărî canonizarea lor decât doar în cazul în care la mormintele lor se vor petrece minuni


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, evitat, joi, să răspundă dacă cei care au „turnat” la Securitate pot fi canonizați.

IPS Calinic a fost întrebat dacă la dosarul de canonizare pot fi folosiți și cei pe care acesta îi „turna” ofițerilor de la securitate.

„O eventuală canonizare a celor care s-au strămutat la cele veşnice la începutul mileniului III, dacă aceştia corespund criteriilor de canonizare, se va face cel mai probabil peste câteva zeci sau sute de ani. Deci, nu noi vom hotărî canonizarea lor. Doar în cazul în care la mormintele lor se vor petrece minuni, răstimpul până la canonizarea lor se va scurta”, a răspuns ierarhul.

Fostul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul a fost declarat colaborator al Securității prin decizie irevocabilă a ÎCCJ.

Curtea de Apel Bucureşti menținut, în 16 martie 2012,  Decizia CNSAS prin care IPS Pimen a fost declarat colaborator al Securității.

Decizia instanței de fond a fost contestată de IPS Pimen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 18 octombrie 2012 i-a respins irevocabil recursul, menţinând decizia Curţii de Apel Bucureşti potrivit căreia a colaborat cu fosta Securitate.

Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, „a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”.


Intră acum și în grupul de