Primarul Ion Lungu vrea ca proiectul de transport electric metropolitan în zona Sucevei să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că proiectul de realizare a transportului metropolitan electric în zona Sucevei ar putea fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

El a spus că prin acest program finanțat de Uniunea Europeană și care pune accent pe proiectele „verzi”, contractele vor trebui încheiate până la sfârșitul anului 2022.

De aceea, prin Zona Urbană Funcțională Suceava care include localitățile limitrofe municipiului Suceava urmează ca până la sfârșitul lunii iunie să fie actualizată strategia integrată de dezvoltare urbană astfel încât să poată fi inițiat proiectul de transport metropolitan.

Ion Lungu a menționat că are solicitări din partea comunei Șcheia pentru extinderea transportului public de călători, dar că municipiul Suceava nu poate să o facă decât ca o componentă a transportului public metropolitan.

📺 Conferință de presă la Primăria Suceava

📺 Conferință de presă la Primăria Suceava

Publicată de NewsBucovina.ro pe Marţi, 9 februarie 2021

 Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Prin acest mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 30 de miliarde de euro pentru România, pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.

Se pot finanța și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior.

Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență. Pentru a putea să beneficieze de finanțare, planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziția spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, precum și coeziunea socială și teritorială. Sunt eligibile pentru finanțare și planurile care ajută instituțiile să se pregătească pentru crize și să reacționeze la ele. Mai pot fi finanțate politicile pentru copii și tineret, inclusiv pentru învățământ și formarea de competențe, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puțin 37% din buget, iar acțiunilor din domeniul digital cel puțin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social și economic de durată și să includă reforme cuprinzătoare și un pachet robust de investiții. Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.


Intră acum și în grupul de