Astăzi se împlinesc 633 ani de la prima atestare documentară a Cetății Sucevei


Intră acum și în grupul de

În data de 10 februarie 1388, Cetatea Sucevei a fost menționată pentru prima dată într-un document oficial.

În acea perioadă, Suceava era capitala Principatului Moldovei, condus de Petru I Muşatinul.

Astfel, într-un document al voievodului, în care se vorbea despre un împrumut, era menționat: „… Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388″.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în actul respectiv regele Poloniei Vladislav II Jagello, strâmtorat se adresează domnitorului Ţării Moldovei – Petru I Muşatinul să-l împrumute  cu 4000 de ruble de argint frânceşti, obţinând doar 3000, o sumă considerabilă pentru acea vreme, echivalentă  atunci a 52 de kg aur fin sau a 538 kg de argint.

Contra acestei sume, domnitorul Ţării Moldovei  primea un zapis specificând că împrumutul va fi restituit în trei ani, garanţie fiind ţinutul Haliciului, aprox. 8000 de kilometri pătraţi – cunoscut  de ai noştri istorici mai ales sub numele Pocuţia  – pe care domnitorul Petru I Muşatinul  avea dreptul să-l ocupe în caz  de neachitare.

Banii nu au fost restituiţi în termenul prevăzut şi această datorie şi zălogul ei au format  după aceea, timp de peste 150 de ani  o pricină de continue neînţelegeri şi războaie între Moldova şi Polonia.

Localitatea Suceava a fost atestată tot în 1388, dar într-un act emis la 18 august de atolicosul Teodoros al II-lea al Ciliciei.


Intră acum și în grupul de