Suceveancă trimisă în judecată pentru delapidare a peste 1.600.000 lei: Timp de 11 ani, ea a falsificat aproape 2.000 de acte în baza datelor personale a 366 de persoane membre ale Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Suceava


Intră acum și în grupul de

O suceveancă a fost trimisă în judecată, în data de 19 februarie, pentru delapidare a peste 1.600.000 lei, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit sursei citate, femeia va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Concret, din luna mai 2005, femeia a preluat gestiunea unui punct de lucru dintr-o comună suceveană a organizație de caritate private Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Suceava. Ulterior, în 2010, i-a fost încheiat și un contract individual de muncă, femeia derulându-și activitatea în temeiul acestuia în perioada 01.01.2011-07.08.2015, spun procurorii.

Astfel, ea avea acces la baza de date și la datele personale ale clienților. În total, suceveanca a folosit datele a 366 de persoane pentru a comite delapidări.

Mai exact, în perioada 2006-2015, ea și-a însușit din gestiune și folosit în interes personal, suma totală de 1.617.751,23 lei.

Pentru asta, femeia întocmea în fals de adeverințe de venit, contracte de împrumut și dispoziții de plată în numele unor membri ai casei de ajutor. Alte metode presupuneau nedepunerea la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava a sumelor încasate de la membri cu titlu de cotizație sau rată împrumut, retragerea din cotizațiile membrilor a unor sume de bani fără acordul acestora sau prin falsificarea chitanțelor de depunere a diferitelor sume cu titlu de cotizații la rata împrumut.

Din suma menționată au fost recuperate 455.874,97 lei, pentru diferență fiind instituit sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aflate în patrimoniul sucevencei.

Procurorii arată că au fost identificate și ridicate în original, 1.887 înscrisuri falsificate, respectiv contracte de împrumut, chitanțe, adeverințe, dispoziții de plată și cereri de restituire, prin rechizitoriu solicitându-se instanței de judecată a se pronunța cu privire la desființarea acestora. 

Sursa citată a evidențiat caracterul complex al cauzei generat de perioada extinsă în care a fost desfășurată activitatea, numărul foarte mare al persoanelor audiate în cauză – 398, al actelor materiale – 1.017, respectiv 1.900, impunându-se verificarea și analizarea fiecărui înscris ridicat, precum și de valoarea ridicată a prejudiciului produs – 1.617.751,23 lei.

De menționat că sesizarea organelor de urmărire penală a fost făcută de una din persoanele fizice păgubite, sesizare la care ulterior au mai fost alăturate și alte plângeri, respectiv sesizări din oficiu.


Intră acum și în grupul de