După accidentul de la Arbore, CJE Suceava solicită îmbunătățirea condițiilor de transport școlar din județul Suceava. Aproape jumătate dintre elevii navetiști din județ se confruntă cu probleme legate de condițiile de transport și programul curselor


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava trage un semnal de alarmă în ceea ce privește problematica nerespectării normelor de siguranță de către operatorii de transport județean și dezinteresul manifestat de instituțiile publice responsabile pentru rezolvarea problemelor elevilor navetiști, arată un comunicat de presă al CJE, emis vineri, 5 martie.

Semnatul lansat de CJE vine ca urmare a accidentului din comuna Arbore, în care a fost implicat un microbuz ce transporta 18 elevi, toți fiind răniți. După cum am relatat anterior, deși microbuzul avea 19 locuri, în certificatul de înmatriculare acesta figura cu doar 16 locuri, modificările nefiind omologate, iar scaunele nu erau prevăzute cu centuri de siguranță, au constatat reprezentanții ISCTR. Pe lângă asta, CJE susține că șoferul microbuzului nu avea atestat de competență profesională, acesta fiind expirat din anul 2018.

Astfel, sursa citată afirmă că, nerespectarea normelor de siguranță rutieră și serviciile inadecvate prestate de operatorii privați de transport sunt resimțite de elevii navetiști din județul Suceava.

Prin urmare, în urma unei consultări cu un număr de aproximativ 500 de respondenți, 46,3% dintre aceștia se confruntă cu probleme referitoare la condițiile de transport (supraaglomerare, condiții insalubre, tratament discriminatoriu etc.), iar 44,4% declară faptul că programul mijloacelor de transport nu este unul potrivit în raport cu orarul școlar (microbuzele ajung după începerea programului școlar, nu există o regularitate a orelor de plecare și sosire etc.), arată CJE.

De asemenea, elevii suceveni anunță că se confruntă și cu probleme referitoare la eliberarea dovezilor fiscale de transport de către operatori precum și tentative de evaziune fiscală ale acestora.

CJE Suceava mai spune că, deși au fost făcute numeroase sesizări către autoritățile publice abilitate, problema nu a fost rezolvată până acum. În acest sens, CJE Suceava solicită în regim de urgență următoarele acțiuni:

  1. Solicităm ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier) să efectueze controale riguroase în ceea ce privește respectarea normelor de siguranță rutieră de către toți operatorii privați din județul Suceava.
  2. Solicităm Consiliului Județean Suceava să ia act de sesizările trimise, atât din partea elevilor, cât și din partea Consiliului Județean al Elevilor Suceava și să asigure publicarea licențelor și contractelor încheiate cu operatorii privați de transport persoane pe site-ul instituției, fiind o informație de interes public.
  3. Solicităm Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava realizarea unor controale pentru verificarea fiscalității activității operatorilor de transport persoane în eliberarea biletelor și abonamentelor de transport.

Totodată, CJE Suceava a lansat un apel de solidaritate către societatea civilă pentru a semna petiția prin care solicită îmbunătățirea condițiilor de transport școlar din județul Suceava și respectarea legislației de către instituțiile publice abilitate.

“Nu putem lăsa la voia întâmplării evenimente precum cel petrecut zilele trecute, în care 19 elevi au fost puși în pericol din cauza nerespectării normelor de siguranță privind transportul public de persoane. Accesul la educație și siguranța elevilor ar trebui să fie una dintre prioritățile 0 ale autorităților locale și de aceea solicităm verificări stricte în ceea ce privește condițiile de transport și mobilizarea instituțiilor abilitate pentru a rezolva problemele miilor de elevi navetiști din județul Suceava.” – a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Suceava, Rafael Barac Bologa.


Intră acum și în grupul de