Crește numărul accidentelor cu implicarea bicicliștilor, doar luni fiind rănite trei persoane. Recomandările Poliției Suceava pentru bicicliști și motocicliști


Intră acum și în grupul de
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți cel puțin 14 ani. Foto simbol

În cursul zilei de luni, 5 aprilie, au avut loc trei accidente cu implicarea bicicliștilor. Poliția Suceava a informat că numărul accidentelor similare crește odată cu apropierea sezonului cald. În acest sens, polițiștii suceveni au întocmit o listă cu recomandări pentru bicicliștii de toate vârstele, dar și pentru motocicliști.

Trei accidente, trei bicicliști răniți

Primul accident s-a produs dimineața, pe raza satului Stroiești. Un localnic de 50 ani se deplasa cu bicicleta pe un drum județean din localitate. La un moment dat, el s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă.

Incidentul a fost observat de alte persoane, care au apelat 112, susținând că biciclistul este în stare de inconștiență. Până la sosirea personalului medical, bărbatul și-a revenit, fiind ulterior transportat la spital. El era băut bine, având 1.01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Doi din cei trei bicicliști accidentați erau băuți bine. Foto simbol: someseanul.ro

În după amiaza aceleiași zile, o tânără (25 ani) din Ipotești a căzut de pe bicicletă după ce a pierdut controlul. Biciclista de asemenea a ajuns la spital.

În același timp, pe raza comunei Ilișești, s-a produs un accident similar. Un biciclist (48 ani) a fost găsit de către o persoană zăcând pe partea carosabilă a drumului județean 178. Martorul a apelat 112, însă polițiștii ajunși la fața locului nu au mai găsit nicio persoană, doar pete de sânge pe carosabil.

Ulterior, identitatea biciclistul a fost stabilită. Bărbatul a fost găsit acasă, sângerând la nivelul capului și piramidei nazale. El a relatat că a căzut de pe bicicletă din cauza stării avansate de ebrietate. Bărbatul avea 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind amendat. El a refuzat acordarea de îngrijiri medicale.

Atât în acest caz, cât și în cele de mai sus, polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă.

Poliția Suceava reamintește bicicliștilor:

  • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.
  • Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.
  • Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
  • NU traversați carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!
  • Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.
Poliția Suceava: Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă!

Se interzice conducătorilor de biciclete:

  • să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”.
  • să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate.
  • să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale.
  • să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
  • să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul.
  • să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane.
  • să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare.
  • să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor.
  • să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Motocicliștii sunt sfătuiți să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere că în țara noastră prezenţa acestora în trafic are specific sezonier. Viteza de deplasare a fost dintotdeauna un factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, precum şi portul echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, acestea fiind obligaţii în măsură să reducă semnificativ riscul implicării şi urmările unor eventuale evenimente rutiere. De asemenea, sfătuim motocicliştii să circule cu viteză redusă, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu se angajeze în manevre riscante în trafic.

Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

„Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic”, a mai menționat IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de