IPS Calinic lămurește conceptul de „bună rânduială” pe care îl vrea în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Biserici şi slujbe frumoase, cimitire îngrijite, case parohiale şi de prăznuire, capele mortuare, clopotniţe şi muzee pe măsura bisericilor, activităţi cu tineretul, activităţi culturale, pastoral-misionare şi filantropice


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, face, într-un răspuns către un credincios care îi critică activitatea, o prezentare exhaustivă a programului său de gestionare a treburilor din cadrul eparhiei subliniind că își propune să introducă „buna rânduială”.  

Încă de la început, ierarhul spune că în ultimele nouă luni, prin cele 18 sectoare ale Cancelariei Eparhiale, susţinute de părinţii protopopi ale celor cinci protopopiate, „s-au realizat lucruri de necrezut”.

IPS Calinic subliniază că doar obținerea de fonduri de zeci de milioane de euro pentru ca din toamnă să se înceapă restaurarea ansamblului monastic „Sfântul Ioan cel Nou” – Monument UNESCO – înseamnă enorm de mult, fără să mai vorbească și de multe alte lucrări foarte importante care s-au făcut în această perioadă.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților se arată contrariat de acuzația că nu ar fi reușit să fie Arhipăstorul credincioşilor din cauza diverselor tehnici pe care le practică și nu bănuiește care ar fi aceste tehnici ,mai ales că răspunde doleanțelor credincioșilor, primește pe oricine în audiență, se îngrijește să se săvârșească slujbe în orice parohie și filie, că îndeamnă la hărnicie, onestitate și bună credință, dar și că face recomandări de bun simț.

Mai mult, IPS Calinic subliniază că acum banii eparhiei merg într-o singură pungă a eparhiei şi nu mai sunt posibile tehnici de sustragere a lor.

„Cât despre faptul că vizitez parohiile în duminici şi sărbători, acestea nu sunt tehnici de „vânare a cuiva”, ci, aşa cum v-am spus şi altă dată, fac parte din fişa postului. Mitropolitul Nicodim Munteanu slujea de 4 ori pe an. Astăzi, ierarhii Sfântului Sinod sunt un fel de parohi fără parohii; slujesc cu timp şi fără timp. Sigur, mi-ar fi mai comod să slujesc 2 ore Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători decât să plec dimineaţa la orele 6 şi să mă întorc seara după Vecernie. Însă Marta şi Maria au fost surori!”, a adăugat ierarhul.

IPS Calinic crede că faptul că credinciosul care i s-a adresat dorește ca în duminici şi sărbători  să fie în mijlocul credincioşilor înseamnă că îl vrea sub control, dar subliniază că scorpionii sunt greu de ţinut sub control.

„Dacă nu aş fi făcut vizite în parohii a doua şi a treia zi de Paşti, aş mai fi aflat că în eparhie nu s-a prea slujit?! Niciodată! Vedeţi? Şi vizitele îşi au rostul lor!”, a explicat ierarhul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților mai arată că dacă nu s-ar teme de Dumnezeu şi de Judecata Lui nu ar cere preoţilor CORECTITUDINE şi nu ar sta treaz din straja dimineţii şi până târziu în noapte, ci ar putea sta toată săptămâna în casă să scrie cărţi şi s-ar duce duminica la slujbă. 

Mai mult, observația credinciosului că  „s-a început o întreagă «revoluție» în întreaga arhiepiscopie” nu îl face decât să se bucure și s-ar bucura și dacă petentul va fi parte din această revoluţie.

În ceea ce privește mai multă îngăduiță pentru preoți ierarhul a spus că nu are cum să fie mai îngăduitor cu cei care îşi îngroapă morţii în gunoaie sau nu respectă demnitatea la care au fost chemați, menționând că dacă nu s-a observat, el oferă totul acestei slujiri eparhiale.

IPS Calinic a abordat și subiectul alocării de fonduri de la Centrul Eparhial pentru curăţenia în cimitire. „Da, sunt de acord cu ce spuneţi, deşi cimitirul este al parohiei, nu al eparhiei, numai că nu-mi amintesc ca cineva să fi împărţit banii de la pomenirea morţilor din Postul Mare, sau pe cei din Sâmbetele moşilor de vară, de toamnă sau de iarnă, şi nici pe cei de la Paştile Blajinilor ori pe cei de pe înmormântări cu Centrul Eparhial! Aşa că fiecare să poarte grijă aşa cum se cuvine de parohia şi cimitirul acesteia”, a precizat ierarhul.

Observației că în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților o mare pondere a populației aparține altor culte religioase și că se mărește pe zi ce trece, tocmai din lipsa unui arhipăstor blând care să inspire liniște și pace în arhiepiscopie, IPS Calinică consideră că faptul că eparhia este hibridă confesional nu i se poate imputa și nici nu are conştiinţa încărcată.

„Vă asigur că eu sunt un iubitor de pace şi înțelegere, însă cu un singur preţ, numit bună rânduială! Ce intră în această bună rânduială? Biserici şi slujbe frumoase, cimitire îngrijite, case parohiale şi de prăznuire, capele mortuare, clopotniţe şi muzee pe măsura bisericilor, activităţi cu tineretul, activităţi culturale, pastoral-misionare şi filantropice etc. Oare cer aşa de mult?! Sau e greșit!?”, a încheiat IPS Calinic răspunsul către credincios.


Intră acum și în grupul de