Asociația Rădăuțiul Civic și Grupul Civic „Inițiative pentru Bilca” au obținut două dintre cele zece premii pentru implicare civică la a XI-a ediție a Galei naționale a Premiilor Participării Publice


Intră acum și în grupul de

În perioada 14 – 16 iunie, echipa Centrului pentru Resurse de Participare Publică din București (CeRe) a vizitat Bucovina pentru a premia Asociația Rădăuțiul Civic și Grupul civic Inițiative pentru Bilca, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, ajunsă la a XI-a ediție (https://galacere.ro/).

Anual, Centrul de Resurse pentru participare publică organizează Gala Premiilor Participării Publice, cu scopul de a recunoaște și a premia cetățeni, grupuri civice și organizații neguvernamentale care au desfășurat activități civice și campanii de advocacy prin care au determinat autoritățile publice să ia măsuri în diversele probleme ale comunităților. În 2021, 7 premii au fost acordate unor inițiative din București, două dintre cele zece premii oferite au ajuns în Bucovina, iar unul la Iași. Contextul pandemic a determinat echipa CeRe să transforme gala în una itinerantă, aceștia premiind câștigătorii în localitățile lor de proveniență.

dav

Pe 14 iunie, echipa CeRe a vizitat Bilca pentru a premia perseverența membrilor din grupul civic ,,Inițiative pentru Bilca”, care a dus la transparență și responsabilizarea aleșilor comunei. Cetățenii au refăcut, voluntar, site-ul primăriei, au participat la ședințele consiliului local și nu s-au lăsat până când nu au convins primarul și consilierii ca ședințele să fie transmise online, asigurând accesul la informații de interes public locuitorilor și celor din diaspora, fiind și prima comună din județ în care se întâmplă asta. Un alt pas important a fost organizarea primei dezbateri electorale din istoria comunei, cu ocazia alegerilor locale din anul 2020, desfășurată în Parcul Prieteniei.

Asociația Rădăuțiul civic a fost premiată pentru al treilea an consecutiv la Gala Premiilor Participării Publice. Anul acesta, echipa CeRe a premiat asociația în data de 15 iunie, pentru efortul de protejare a patrimoniului local, lupta împotriva construcțiilor ilegale și munca de reamenajare a unui spațiu aflat în stare de degradare, în centrul municipiului, transformându-l într-un spațiu cetățenesc, un centru comunitar. Acesta este un loc în care tinerii și toți cetățenii din Rădăuți se vor putea întâlni pentru activități, training-uri, ateliere, dezbateri, proiecții sau chiar discuții despre felul în care aceștia pot contribui la rezolvarea problemelor orașului. Spațiul primit în folosință gratuită în anul 2020, a avut nevoie de mai bine de jumătate de an de muncă, peste 50 de voluntari și o investiție de peste 15.000 de euro strânși din contribuțiile comunității (donații, sponsorizări, materiale), pentru a deveni vrednic de numele de centru comunitar.


Intră acum și în grupul de