Managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu: În continuare sunt șoferi care nu acordă prioritate ambulanțelor și chiar le taie calea. Mă întreb cum ar reacționa dacă în ambulanță ar fi o persoană cunoscută


Intră acum și în grupul de

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat, miercuri, că în continuare sunt șoferi care nu acordă prioritate în trafic ambulanțelor punând în pericol vieți omenești.

„Să-i ascultați pe domnii ambulanțieri care spun că li se taie calea, că nu se feresc din fața ambulanței. Am spus că cel care nu se ferește, Doamne ferește să fie copilul lui, sau mama lui, sau soția lui (pacient în ambulanță n.r.) Cum ar reacționa? Asta trebuie să ne punem întotdeauna în față: este unul de-al nostru în mașină. Cum reacționezi atunci?”, a întrebat Lăzăreanu.

La împlinirea a 115 ani de existență a serviciilor de salvare din țara noastră, dr. Alexandru Lăzăreanu a spus că Serviciul de Ambulanță Județean Suceava are personal „aproape suficient”, iar din parcul auto ar trebui casate circa un sfert dintre ambulanțe care sunt depășite și fizic și moral.

El a arătat că preocuparea principală în SAJ Suceava rămâne pregătirea cât mai bună a tuturor celor implicați în actul medical.

„Personal avem aproape suficient datorită faptului că Ministerul Sănătății ne-a aprobat, în această perioadă a pandemiei, 28 de posturi și am reușit să creăm echipaje, astfel încât, pacienții să nu aștepte, să nu aibă de suferit. Nu există un deficit de personal, toate posturile pe care le avem le-am ocupat pe perioada determinată”, a spus Lăzăreanu care a menționat că angajările s-au făcut pe bază de dosar.

El a recunoscut că au fost probleme legate de angajarea pe bază de dosar pentru că unii nu știau să acorde primul ajutor.

„Încercăm să pregătim din ce în se mai bine personalul, să avem profesioniști. Am avut și probleme. Oserie de colegi care au venit pe bază de dosar, nu s-au acomodat. Noi doar le-am testat cunoștințele mai ales atunci când lucrezi într-un domeniu atât de sensibil cu viața omului. Nu pot să pun un om care habar nu are, să nu fie în stare să îi acorde primul ajutor”, a arătat managerul general SAJ Suceava.

Ziua Ambulanței din România se sărbătorește și la Suceava

Ziua Ambulanței din România se sărbătorește și la Suceava! EROII pe care nu i-ați văzut la față în itmpul pandemiei COVID – 19

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 28 iulie 2021

În ceea ce privește perioada de vârf a pandemiei și la modul în care s-a adaptat personalul de pe ambulanțe, managerul general al SAJ Suceava a declarat că „provocările din timpul pandemiei au fost cumplite”.

„La început nu știam nimic, stăteau ambulanțele și câte 6-7 ore în curtea Spitalului Județean din Suceava. Personalul a fost suprasolicitat, veneau și multe informații contradictorii, nu existau tratamente specifice, de aceea nici nu știau să se protejeze mai bine”, a spus Lăzăreanu.

El a menționat că pe fondul scăderii numărului de cazuri de COVID-19 în județul Suceava, a intervenit și o oarecare relaxare în rândul personalului.

„În momentul de față a intervenit un fel de relaxare și numărul de cazuri a scăzut. Dacă în perioada de vârf a pandemiei îmbrăcau și de 7-8 ori pe tură, costumul de protecție, acum dacă îl îmbracă odată, de două ori pe săptămână. Cazurile sunt mult mai puține însă, din păcate, populația preferă să stea acasă și se ajunge la medic când deja este prea târziu”, a spus dr. Lăzăreanu Alexandru.

El a mai arătat că nu înțelege de ce există și în rândul personalului SAJ Suceava reticență la vaccinarea împotriva Covid-19, recunoscând că mai puțin de jumătate dintre angajați s-au vaccinat și că aceștia își iau mai mult informații de pe internet decât să asculte sfaturile medicilor specialiști.

În ceea ce privește dotarea SAJ Suceava, Alexandru Lăzăreanu a spus că acum dotarea este bună, dar că își dorește să fie și mai bună pentru că acum sunt în uz autospeciale din anii 2005-2006 care sunt uzate și fizic și moral.

Potrivit lui Lăzăreanu dintr-un total de 53 de mașini de ambulanță din întreg județul Suceava, 15 ar trebui să fie casate.

”Ar trebuie scoase din uz aproximativ 15 mașini. Noi tot le reparăm pe rând. Spre exemplu, atunci când am venit eu la conducerea Serviciului, erau 30 de mașini din care 28 de tip B și două de tip C, iar în momentul de față sunt patru ambulanțe de tip C. Toate sunt funcționale, se mai defectează câte una, o mai trimitem în service. La momentul respectiv se lucra cu două mașini pe schimb, acum se lucrează cu trei mașini de tip C pe schimb”, a declarat dr. Alexandru Lăzăreanu.

Serviciul Județean de Ambulanță Suceava a pregătit pentru miercuri 28 iulie o serie de acțiuni în Municipiul Suceava.

Începând cu ora 10:00, sirenele ambulanțelor au răsunat în întreg orașul, apoi de la ora 11:00  a urmat un tur de oraș pe traseul Obcini – Centru – Iulius Mall – Burdujeni – Ițcani – Zamca – Mărășești – Bulevardul George Enescu, iar în intervalul 13:00-14:00, sucevenii au putut primi consultații gratuite asigurate de trei echipaje cu medic, pe esplanada Casei de Cultură, în parcarea Iulius Mall și în parcarea Lidl, din cartierul Obcini.


Intră acum și în grupul de