DSP atentioneaza ca tevile inlocuite trebuie spalate si dezinfectate inainte ca apa sa ajunga la robinete (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deşi conducerea S.C. ACET S.A. Suceava susţine sus şi tare că respectă indicatorii de calitate a apei potabile, apa de la robinetele sucevenilor este plină de impurităţi. După efectuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor, acestea trebuie spălate în interior înainte ca apa să ajungă la robinete. Potrivit dr. Ludovic Abiţei, director coordonator adjunct pentru control în sănătate publică, prima apă băgată în conducte ar trebui să ajungă în canalizare, nu la consumatori, iar concentraţia de clor să fie mai mare.

„Ei sunt obligaţi printre altele să clorineze apa cu o cantitate mai mare de clor, tocmai pentru ca şi aceste situaţii să poată fi salvate. În situaţia în care conducta a fost neglijată, prima apă care trece pe acolo trebuie să aibă o concentraţie mai mare de clor şi astfel se face şi dezinfecţia. Până pe interiorul conductei se va face acea biopeliculă de protecţie mai durează”, a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, Ludovic Abiţei.

Acesta atrage atenţia că, de exemplu hepatita poate fi luată chiar dacă apa e dezinfectată. „Acea concentraţie de clor de 0,5 mg/l, care e admisă nu prea acţionează asupra virusului hepatic. Pentru a-l omorî trebuie o concentraţie mai mare de clor. Filtrele reţin grosierele şi impurităţile medii, dar mai sunt şi care scapă. Sunt şi germeni care sunt admişi, dar nu cei de natură entero. Enterobacteriile nu sunt admise sub nici o formă”, a precizat adjunctul DSP Suceava.

Pentru că apa potabilă din sistemul centralizat din judeţul Suceava nu prea mai corespunde standardelor din punct de vedere chimic, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au recoltat probe pentru investigaţii de laborator. Prelevările de probe au fost luate din staţiile de pompe de la Berchişeşti, Mihoveni, Vereşti, Salcea.


Intră acum și în grupul de