Ion Lungu și Dan Ioan Cușnir propun acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Sucevei prof. univ. dr. ing. Adrian Graur pentru contribuția excepțională la dezvoltarea Universității Suceava


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să se întrunească, luni, în ședință extraordinară, iar între punctele de pe ordinea de zi este și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Sucevei prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, fost rector al USV, pentru contribuția excepțională la dezvoltarea și impunerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în spațiul academic național și internațional.

În proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu și consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir de arată că prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, a încercat și a reușit să impună Universitatea din Suceava în spațiul  academic românesc și internațional, impulsionând corpul didactic spre obiective foarte înalte.

Astfel, pentru contribuția excepțională la creșterea și consolidarea prestigiului național și internațional al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava prof. Adrian Graur a fost distins cu titlul onorific „Rector Emeritus”.

Din multitudinea de realizări ale profesorului universitar sucevean inițiatorii menționează că acesta, în anul 2005, în calitate de rector al USV, la Bologna, a semnat Magna Charta Universitatum, un pas care a deschis pentru USV calea drumului european. Tot în 2005 a inițiat înființarea Clubului Sportiv Universitatea, dar este inițiator și al competiției Hard&Soft, aflată la cea de-a XXV-a ediție, care aduce la Suceava echipe din toata lumea, a inițiat înființarea trupei de teatru studențesc Fabulinus, a inițiat proiecul „Student pentru o zi”, dar și altele.

Sub conducerea sa, Universitatea din Suceava a reușit să obțină calificativul „Grad de încredere ridicat”  la prima evaluare pe care a realizat-o ARACIS, în anul 2008.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a contribuit la atragerea de fonduri pentru proiectarea, execuția și finalizarea a două clădiri ale Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, de 3500 mp și respectiv 3800 mp, corpul E al USV cu o suprafață desfășurată de 10 000 mp, Căminul studențesc nr. 4 cu 300 locuri, Laborator de Compatibilitate Electromagnetică, cu cea mai mare cameră anecoică din România la acea dată, cu bandă până la 40 GHz, Centrul de educație continuă de 3000 mp  de la Vatra Dornei, Casa de vânătoare și centrul de instruire didactică, de 930 mp, la Șipoțel – Râșca, Bază didactică de 3000 mp, la Gălănești, Complexul de Natație și Kinetoterapie, de dimensiuni semi-olimpice, Auditorium „Joseph Schmidt”, cu 240 locuri, teren acoperit de sport de 2.400 mp, mansardare clădire laboratoare FIESC, spații de cercetare de cca. 900 mp.

De asemenea, el a contribuit la  atragerea de fonduri pentru dezvoltarea Campusului I al USV, de la o arie de 4.5 ha și suprafață desfășurată construită de 19 000 mp, în 2004, la o arie de 6.5 ha și  suprafață desfășurată construita de 62 000 mp, la finele anului 2011, gestionarea acțiunilor pentru obținerea unei suprafețe de 30 ha pentru Campusul 2 al USV, prin Hotărâre a Guvernului României, în mai 2007, realizarea PUZ-ului, Studiului de PreFezabilitate și Studiul de Fezabilitate pentru Campusul 2, unde obiectivele care vor fi ridicate au suprafață desfășurată de cca. 100 000 mp.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a fost distins cu titlurile de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Ilmenau, Germania, 2017,  Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău, 2011, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale Yuri Fedkovich din Cernăuți, 2010, Ordinul  Meritul  pentru  Învățământ  în grad  de Mare  Ofițer, conferit de Președintele României, în 10.12.2004.


Intră acum și în grupul de