13 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare rurala (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Finanţarea necesară pentru dezvoltarea economiei rurale a României va da un impuls pentru repornirea creşterii economice”, a declarat vineri la Suceava ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, arătând că prin PNDR se vor aloca 13 miliarde de euro pentru proiecte în dezvoltarea rurală.

Prezent la seminarul privind schemele de garantare administrate de FGCR, Dumitru a explicat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este finanţat cu 8,1 miliarde de euro din fonduri europene, cu o contribuţie naţională de alte trei miliarde de euro şi cu contribuţie privată de alte trei miliarde de euro, aceşti bani urmând să intre în economia rurală până în 2013 şi cheltuiţi până în 2015.
Potrivit ministrului Agriculturii, prin pachetele de măsuri adoptate se urmăreşte dezvoltarea iniţiativelor, a investiţiilor care să genereze noi locuri de muncă şi să se creeze bunăstare. Dumitru a mai spus că prin măsura 3.2.2 vor fi semnate contracte de investiţii în infrastructura de bază din mediul rural în valoare de un miliard de euro, iar la încheierea implementării acestei măsuri, o comună din cinci va primi fonduri europene pentru diverse investiţii.

El a mai arătat că în condiţiile în care România are cea mai mare populaţie activă în agricultură, performanţa agricolă e mult diminuată şi că este necesară reducerea acestei populaţii active din agricultură prin dezvoltarea de activităţi economice neagricole în mediul rural.

Dumitru a spus că schemele de garantare a creditului rural asigură condiţiile necesare pentru începerea şi derularea unor investiţii în această perioadă de criză.

El a mai arătat că în prezent România are un dezechilibru între sectorul vegetal şi cel animalier care nu permite valorificarea superioară a producţiei vegetale şi că pune accentul pe dezvoltarea sectorului animalier unde este un deficit foarte mare. „Importăm foarte multă carne de porc şi pasăre, dar şi fructe şi legume”, a spus Dumitru care consideră că nu există motive pentru ca România să nu poată să le producă. „Aceste probleme le putem rezolva prin investiţii susţinute şi sustenabile să corectăm aceste probleme din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.


Intră acum și în grupul de