În acest an în județul Suceava au fost repartizate 510 doze de vaccin anti-HPV. Mai mult de jumătate din dozele primite au fost deja administrate


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, consilier Gabriela Băncilă, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că în acest an au fost repartizate județului Suceava 510 doze de vaccin anti-HPV, în urma solicitărilor formulate în cursul anului trecut.

Băncilă a spus că 275 din totalul dozelor au fost deja administrate, iar în prezent se lucrează la centralizarea solicitărilor transmise de către medicii de familie.

Ea a explicat că pentru fetele din grupa de vârstă 11- 14 ani se administrează două doze de vaccin anti-HPV, iar pentru cele din grupa de vârstă peste 14 ani schema de vaccinare cuprinde trei doze de vaccin anti-HPV.

De precizat este că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat săptămâna trecută  că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, publicat vineri, se menționează că, potrivit unui ordin de ministru aprobat vineri, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani.

 „România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Reamintim că vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit până acum doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

În comunicatul de presă al MS se menționează că decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

„Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

(LB)


Intră acum și în grupul de