Cazul Boșutar în Parlament| Ministerul de Interne spune că a luat măsuri: Un echipaj format din polițist și jandarm patrulează zilnic pe raza comunelor Şaru Dornei şi Panaci


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Gabriel Marius Mureşan, a prezentat, în Parlament măsurile pe care le-a luat acest minister pentru ca situații ca cele în care activistul de mediu Tiberiu Boșutar a fost agresat să nu se mai repete.

Astfel, la întrebarea deputaților AUR de Suceava Dorel-Gheorghe Acatrinei şi Lucian-Florin Puşcaşu secretarul de stat în MAI a menționat că din informaţiile puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, reiese faptul că, la nivelul Secţiei nr. 15 de Poliţie Rurală Vatra Dornei, se efectuează cercetări într-un dosar penal sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi purtare abuzivă.

„Precizăm faptul că, potrivit Codului de procedură penală, activitatea de urmărire penală a Poliţiei Judiciare este condusă de către procuror, aceasta nefiind publică”, a menționat Mureșan.

Secretarul de stat în MAI a subșiniat că prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic reprezintă o prioritate permanentă a Ministerului Afacerilor Interne, care, prin structurile cu atribuţii în domeniu, a căutat să identifice şi să pună în aplicare cele mai eficiente forme şi modalităţi ale acestor obiective.

Acesta  a prezentat în răspuns și faptul că se acționează pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional sau infracţional în domeniul silvic, prin desfăşurarea de acţiuni şi misiuni specifice, respectiv prin crearea unor mecanisme apte să răspundă nevoilor de contracarare a acestui fenomen, iar un program important este „Scutul Pădurii”.

Potrivit secretarului de stat în MAI prin acțiunea „Scutul Pădurii”, pe raza judeţului Suceava, în primele 8 luni ale anului, au fost desfăşurate multiple activităţi de combatere a infracţionalităţii silvice, respectiv 1.215 controale executate, 2.843 de obiective verificate, 1.578 de forţe participante, 187 de dosare penale înregistrate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008, 115 dosare penale soluţionate privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008, 278 de sancţiuni contravenţionale aplicate, prevăzute de Legea nr. 171/2010; 2.571 m3 de material lemnos confiscat, în valoare de 1.000.530 de lei, 11 bunuri confiscate, dintre care – 8 autovehicule, un atelaj hipo, un ferăstrău mecanic şi un topor.

De asemenea, din informaţiile puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, reise faptul că la nivelul Inspectoratului de Poliţie Suceava au fost luate măsuri.

Astfel, la Poliţia Municipiului Vatra Dornei a fost suplimentat dispozitivul de ordine şi siguranţă publică, sens în care, zilnic, o patrulă, formată dintr-un reprezentant al Poliţiei şi un reprezentant al Jandarmeriei, acţionează pe raza comunelor Şaru Dornei şi Panaci pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu impact negativ și că au fost stabilite itinerare de patrulare pentru lucrătorii de Poliţie Rutieră şi lucrătorii Secţiei nr. 15 de Poliţie Rurală Vatra Dornei, care, zilnic, vor efectua serviciul de patrulare, cu preponderenţă pe raza comunelor Şaru Dornei şi Panaci.

Secretarul de stat a mai precizat că având în vedere situaţia existentă la nivelul judeţului Suceava, generată de starea conflictuală dintre activiştii de mediu şi operatorii economici cu domeniul de activitate în exploatarea forestieră, Poliţia Română a efectuat pe raza acestui judeţ două acţiuni operative cu efective mărite, privind respectarea prevederilor legale din domeniul silvic de către administratorii fondului forestier naţional şi operatorii economici cu obiect de activitate în domeniul exploatării fondului forestier, precum şi în domeniul depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, context în care au fost verificaţi 27 de operatori economici cu obiect de activitate în domeniul exploatării forestiere şi al depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.


Intră acum și în grupul de