Finanțare europeană pentru dezvoltare integrată pentru județul Suceava prin ITI „Țara de Sus”, una din cele șase ITI din țară incluse în programul de guvernare al Guvernului Ciucă coordonat de Gheorghe Flutur


Intră acum și în grupul de

Programul de guvernare 2021-2024 propus de Guvernul Nicolae Ciucă are în vedere, ca prioritate, pregătirea, aprobarea și implementarea programelor și proiectelor cu finanțare europeană.

Programul de guvernare pentru Guvernul Ciucă, coordonat de prim vicepreședintele PNL pentru politici publice, Gheorghe Flutur, președinte al CJ Suceava, stabilește că între  acțiunile prioritare se află și operaționalizarea instrumentelor de dezvoltare teritorială (instrumente teritoriale integrate și dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității) și a instrumentului de global grant.

Reamintim că în ultimii ani Gheorghe Flutur a cerut Guvernului flexibilitate în ceea ce privește înființarea de Instrumente Teritoriale Integrate pentru ca în acest fel să se poată realiza o dezvoltare teritorială reală, iar acum această solicitare a fost inclusă în programul de guvernare.

Astfel, prin program, Guvernul României își propune să sprijine funcționarea a șase Investiții Teritoriale Integrate, propuse priun legea 176/2020, și anume: ITI Delta Dunării, pentru județele Tulcea și Constanța; ITI Valea Jiului, pentru județul Hunedoara;  ITI Harghita – Covasna , pentru județele Harghita și Covasna;  ITI Moții, Țara de Piatră pentru județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara; ITI Microregiunea Țara Făgărașului pentru județele Sibiu și Brașov; și ITI Țara de Sus pentru județele Suceava, Botoșani și Iași; cu posibilitatea de pregătire și includere în următoarele perioade de finanțare și a altor ITI-uri mature.

Investiţiile teritoriale integrate sunt instrumente de dezvoltare teritorială care presupun existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate. Practic, ITI sunt subprograme care cuprind măsuri integrate multi-dimensionale.

ITI nu sunt operaţiuni sau priorităţi în cadrul unui program operaţional, ci permit finanţarea punerii în aplicare a strategiilor teritoriale integrate din mai multe axe prioritare ale unuia sau mai multor programe operaţionale. Astfel, ITI oferă flexibilitate în elaborarea programelor operaţionale şi eficienţă prin implementarea unor acţiuni integrate. Trebuie de asemenea precizat că în afară de investiţiile care sprijină printr-un ITI o strategie de dezvoltare bazată pe situaţia din teren, pot fi finanţate acţiuni suplimentare ţintite către aceeaşi zonă prin axele prioritare ale unui program operaţional sau ale unor programe operaţionale care nu participă la finanţarea ITI – totuşi, se recomandă ca investiţiile sectoriale să fie corelate şi aliniate la strategiile de dezvoltare teritorială integrată.


Intră acum și în grupul de