Liderul UJS Pro-Educația Suceava, Traian Pădureț: Angajații din învățământ nu vor ajunge nici în 2022 la nivelul salariilor prevăzute de legislație. Dacă pentru angajații din alte sectoare de activitate s-a putut respecta legislația, pentru angajații din învățământ drepturile legale se tot prorogă


Intră acum și în grupul de

Uniunea Județeană Sindicală Pro Educația Suceava a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că va participa la pichetarea sediului Guvernului în data de 22 decembrie pentru a atrage atenția asupra necesității respectării legislației în ceea ce privește drepturile salariale ale personalului din educație.

„În toată activitatea noastră, de la înființare și până în prezent, uniunea noastră a stat departe de mediul politic.În exprimarea punctelor noastre de vedere am precizat că oricât de mult ai dori să stai departe de mediul politic, totuși deciziile care ne influențează salarizarea, condițiile de muncă din unitățile școlare aparțin mediului politic, decidenților politici”, se arată în comunicat.

Totodată, se menționează că angajații din învățământ au fost marginalizați de mediul politic al anilor 2008 – 2012, atunci când nivelul salariilor a fost ,,înghețat”de guvernanți, atunci când Legea 1/2011 – legea educației a fost „asumată” de guvernare, cum la fel s-a întâmplat cu Legea 62/2011 – legea sindicatelor, atunci când aplicarea Legii 221 și 330 s-a obținut în instanța de judecată ! Ambele legi foarte importante pentru membrii noștri de sindicat și altele ,,asumate” ulterior au fost promovate fără nicio negociere cu federațiile / confederațiile  sindicale.

„Din 23 decembrie 2020 și până în 25 noiembrie 2021 am avut parte de o guvernare asemănătoare anilor 2008 – 2012. Speranțele angajaților din România, implicit și a celor din învățământ, au renăscut prin implicarea în guvernare a unui partid care promovează social democrația! De-a lungul istoriei României, angajații au priceput că de partea celor cu salarizare mică și medie au fost doar partidele cu o orientare social democrată”,se mai arată în comunicat.

UJS Pro Educația atenționează că prin măsurile luate în ultimii ani, prin creșterea nivelului de salarizare  doar a celor cu salarii foarte mici s-a ajuns la o uniformizare a salarizării în partea de jos a grilei care prevede salarizarea angajaților din învățământ.

„Sporurile pentru condiții de muncă acordate angajaților din învățământ au fost blocate. Diferențele salariale care trebuiau acordate angajaților din învățământ de către guvernarea Cîțu au fost blocate. Angajații din învățământ nu vor ajunge nici în 2022 la nivelul salariilor prevăzute de legislație – pe grilele de salarizare! Dacă pentru angajații din alte sectoare de activitate s-a putut respecta legislația, iată că pentru angajații din învățământ drepturile legale se tot prorogă”, atenționează liderul Pro Educația Suceava, Traian Pădureț.

El mai arată că alte drepturi încălcate, care au fost corectate prin acțiunile promovate în instanțele de judecată prin organizațiile sindicale – calcularea gradației de merit, a dirigenției, a majorărilor pentru angajații din învățământul special, etc.au fost redobândite doar datorită acțiunilor din instanțele de judecată.

„Unele partide aflate la guvernare s-au tot obișnuit să ne știrbească din prestigiu, să ne ajusteze salariile, iar drepturile recâștigate în instanțe să le primim eșalonat în cinci ani!  Ignoranța față de sistemul de învățământ este maximă! Umilirea  angajaților din învățământ, asemenea”, consideră Traian Pădureț.

Liderul UJS Pro Educația Suceava spune că speranța celor din educație, timidă, a fost însă anulată și de această dată.

„Domnul Cîțu, fostul premier, consecvent, s-a opus vehement, încă o dată, acordării diferențelor salariale angajaților din învățământ. Era vorba doar de cele 2/4  din diferența dintre drepturile salariale prevăzute pe grila de salarizare din 2022 și salariul avut în decembrie 2018 – o creștere de  cca 16 %  prevăzută în legislație! Inițial, au blocat veniturile celor din învățământ, apoi, peste noapte, au mai găsit niște bani și au invadat presa cu acordarea unui procent de 8 % în loc de 16 % cât se cuvenea prin lege…După doar o zi, încep să revină la realitate și să recunoască că, de fapt, este o creștere a salariilor pentru angajații din învățământ cu cca 7 % ÎN MEDIE ! Ce înseamnă în medie ? Înseamnă că din nou, unii vor primi un procent de 7 / 8/ 9  % iar alții de 2 / 3 %… Asta înseamnă din nou o egalizare a salariilor între categorii de angajați între care ar trebui să fie diferențe considerabile datorită postului ocupat,  studiilor etc.”, arată liderul sindical suceavean.

Ca urmare a modului în care sunt tratați angajații din învățământ, federațiile sindicale reprezentative  au recurs la o consultare a membrilor de sindicat prin organizațiile județene, prin completarea unui chestionar și a unui document care propune mai multe modalități de acțiuni sindicale. Organizațiile sindicale propun membrilor de sindicat să ,,proroge” încheierea situației școlare pentru semestrul I, să ,,proroge” reînceperea cursurilor pentru 10 ianuarie 2021 precum și alte acțiuni sindicale !

În același timp, începând de luni, se va picheta sediul Guvernului României, iar în teritoriu se va picheta sediul Prefecturii, în fiecare județ. În unitățile școlare membrii noștri de sindicat vor purta banderole în semn de solidaritate cu colegii aflați în stradă !

„Pentru că la Suceava, la ultima solicitare de aprobare a unei pichetări s-a primit acordul  pentru a picheta sediul  Palatului Administrativ aflat in renovare ca urmare a incediului, uniunea noastră  a luat decizia participării la pichetarea Guvernului în data de 22 decembrie”, mai arată Pădureț.


Intră acum și în grupul de