Asociația „Bucovina Curată” cere anularea consultării programate la Vatra Dornei pentru eliberarea autorizației integrate de mediu pentru depozitul de deșeuri Pojorâta


Intră acum și în grupul de

Asociația „Bucovina Curată” reprezentată de Aristide Maxim Samuilă a anunțat, luni, că a cerut președintelui Consiliului Județean Suceava anularea dezbaterii publice de la Vatra Dornei programată pentru data de 2 februarie 2022 privind solicitarea eliberării autorizației integrate de mediu pentru depozitul de deșeuri Pojorâta

Într-un comunicat de presă semnat de Aristide Maxim Samuilă se arată că a luat act „cu stupoare” de anunțul privind organizarea de către Consiliul Județean Suceava, în data de 2 februarie 2022 la Vatra Dornei, a unei dezbateri publice privind documentele de susținere a solicitării de emitere a Autorizației integrate de mediu, pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”.

„Astăzi am solicitat președintelui Consiliului Județean Suceava, dl Gheorghe Flutur, și Agenției pentru Mediu Suceava să dispună oprirea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu până la finalizarea cercetărilor penale desfășurate de Direcția Națională Anticorupție și pronunțarea justiției în dosarele aflate pe rol în legătură cu acest obiectiv. Pentru a fi respectate prevederile legale și obligațiile din proiectul de finanțare, orice informare și consultare publică privind alte etape pe care Consiliul Județean intenționează să le parcurgă – în ciuda redeschiderii anchetei penale – trebuie să aibă loc în com. Pojorâta, la Centrul Cultural Pietrele Doamnei/Căminul Cultural Valea Putnei, pentru a asigura participarea locuitorilor direct afectați”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, aplicația de finanțare din fonduri europene a depozitului de deșeuri Pojorâta (precum și a întregului proiect) stabilește pentru beneficiar – Consiliul Județean Suceava – obligația să facă o informare și consultare laborioasă a populației din zona direct afectată, în amănunt, din casă în casă, privind aspectele legate de proiect, cu scopul și parametrii săi, impactul asupra mediului, sănătății publice, în special a locuitorilor din zona Mestecăniș, respectiv satele Valea Putnei și Mestecăniș. „Această obligație se referă și la orice activitate în teren sau consultare publică legată diverse acte, proceduri administrative specifice etapelor de construire ale obiectivului în cauză. Populația din zona direct afectată este cea din satul Valea Putnei, com. Pojorâta, motiv pentru care am solicitat Consiliului Județean ca această consultare să fie organizată la Centrul Cultural Pietrele Doamnei / Căminul Cultural din Valea Putnei și nu în Vatra Dornei”, se menționează în document.

„De peste 13 ani încerc pe cale administrativă și judecătorească, alături de comunitatea locală, să oprim acest proiect aberant, ilegal și dăunător pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Consultarea publică ar trebui să aibă loc doar după finalizarea cercetărilor penale și pronunțarea instanței în toate dosarele legate de legalitatea și oportunitatea obiectivului de investiții – depozitul de deșeuri Pojorâta-Mestecăniș. De asemenea, stabilirea acestui eveniment în mun. Vatra Dornei, la 20 de km de Valea Putnei, încalcă flagrant obligația organizării acestei consultări publice în localitatea afectată de groapa de gunoi din Pojorâta-Mestecăniș, pe care noi o considerăm ilegală și pentru care organele abilitate ale statului (instanța de judecată și Direcția Națională Anticorupție) au redeschis, după cum bine cunoașteți, urmărirea penală. Decizia este absurdă și o vedem ca pe o îngrădire a dreptului localnicilor – în vârstă, cu posibilități foarte limitate de deplasare, mai ales iarna – de a participa la consultarea publică, în condițiile în care orice eveniment ar putea fi organizat la Centrul Cultural “Pietrele Doamnei”/Căminul Cultural Valea Putnei.” – a declarat inginerul Aristide MAXIM-SAMUILĂ, vicepreședintele Asociației Bucovina Curată.

 Asociația Bucovina Curată consideră grav și faptul că în componența Colectivului de Analiză Tehnică care a stabilit calendarul procedurii de eliberare a autorizației integrate de mediu nu au fost incluși reprezentanți ai mediului asociativ sau ai comunității locale direct afectate – Valea Putnei – de depozitul de deșeuri Pojorâta-Mestecăniș.

Totodată, se arată că atât Consiliul Județean Suceava, în calitate de solicitant al autorizației integrate de mediu, cât și Agenția pentru Protecția Mediului Suceava aveau coordonatele de contact ale domnului ing. Maxim-Samuilă și ar fi avut posibilitatea să le comunice intențiile încă din luna aprilie 2021, înainte de depunerea cererii în vederea emiterii autorizației integrate de mediu și consideră că autoritățile administrative și de mediu județene au dat dovadă încă o dată de rea-credință, dorind ca acest proces să fie cât mai puțin transparent.

„În plângerea noastră împotriva ordonanței de clasare emise în data de 9 martie 2021, am solicitat parchetului să analizeze toată documentația, plină de constatări false, inexacte sau eronate, ce a dus la emiterea avizelor necesare (în special, de sănătate publică) și amplasarea depozitului la o distanță legale minimă mai mică de 1000 m de orice zonă locuită, și să dispună redeschiderea urmăririi penale. Procurorul șef serviciu din cadrul DNA a ținut cont de toate observațiile pe care le-am făcut și a dispus redeschiderea urmăririi penale prin Ordonanța nr 89/II/2021. Ulterior, la data de 20 iulie 2021, Tribunalul Suceava a constatat legalitatea şi temeinicia acestei ordonanţe nr. 89/II/2/2021 (95/II-2/2021) din 13.05.2021, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019, în vederea reluării cercetărilor cu privire la existența mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi din vârful muntelui Mestecăniș. Mi se pare inexplicabil că președintele Consiliului Județean continuă să sfideze deciziile justiției și ale organelor de urmărire penală.” – a încheiat activistul de mediu ing. Aristide Maxim-Samuilă.

Asociația mai consideră inoportună și nelegală decizia de a organiza la Vatra Dornei o consultare publică atât de importantă pentru comunitatea locală din satul Valea Putnei și comuna Pojorâta.

„Acest eveniment de consultare propus să aibă loc la Vatra Dornei nu poate decât să desconsidere voința locală a unei comunități, mai ales că nici în trecut nu s-a respectat procedura informării și consultării legale. Cerem să fie respectat acest drept elementar de consultare și informare al locuitorilor direct afectați de proiectul gropii de deșeuri Pojorâta”, se mai arată în comunicat.


Intră acum și în grupul de