Opt formații de urători și Ansamblul „Ciprian Porumbescu” vor prezenta în Suceava un spectacol inedit de datini și obiceiuri de Anul Nou. Niculai Barbă: Tradițiile continuă, dar cu o preocupare majoră pentru respectarea măsurilor de protecție sanitară din pandemie


Intră acum și în grupul de

Autoritățile județene sucevene au găsit o soluție inedită pentru a organiza, în ultima zi a anului, în municipiul Suceava, respectând restricțiile impuse de pandemie, un spectacol de datini și obiceiuri de Anul Nou.

Astfel, între orele 11:00-13:00 vor fi prezentate jocul căiuților, malanca, jocul urșilor, jocul caprei de formații din Șcheia, Stroiești, Hânțești, dar și Boroaia, Mălini, Udești, Zvoriștea și Dolheștii Mici, iar în final un program special al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.

„Tradițiile continuă, dar cu o preocupare majoră pentru respectarea măsurilor de protecție sanitară din pandemie”, a declarat, miercuri, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, care are în atribuții și activitatea culturală.

El a spus că pentru pregătirea evenimentului din 31 decembrie s-a desfășurat, miercuri, o ședință tehnică, la care pe lângă coordonatorul manifestării, Călin Brăteanu, au participat și reprezentanți ai Poliției locale, Jandarmeriei și ISU și s-au stabilit principalele aspecte ale desfășurării acestei manifestări.

Spectacolul care va marca trecerea în noul an inclus în cadrul Programului „Crăciun în Bucovina” se va desfășura în centrul orașului între orele 11:00-13:00.

„S-a discutat să organizăm evenimentele astfel încât să fie respectate toate restricțiile”, a explicat Niculai Barbă.

El a spus că la fel ca în decursul întregului an s-au pregătit evenimentele ca și cum nu ar fi pandemie urmând ca înainte de desfășurarea manifestării să fie adaptate la condițiile impuse de situația pandemică.

Astfel, pentru data de 31 decembrie, spectacolul va fi prezentat de opt formații și Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, iar pentru a nu se crea aglomerație s-a convenit ca formațiile să prezinte  programele lor sub forma unor ateliere fiind desfășurate pe întreaga esplanadă și pe pietonalul spre Biserica Sf. Dumitru.

„Grupurile respective vor prezenta programele lor în zona esplanadei, dar vor fi desfășurate pe întreaga lungime a esplanadei astfel încât spectatorii vor putea să vadă programele acestor grupuri care vor avea o prezentare repetitivă a programului. Succesiv, aceste formații vor susține programul și pe platoul din fața Casei de Cultură”, a explicat vicepreședintele CJ Suceava.

El a menționat că astfel formațiile prezente vor fi dispersate și nu se vor crea aglomerări într-un anumit loc.

Mai mult, a spus Niculai Barbă, evenimentul va fi transmis online și vor fi transmisii online și de la Muzeul Satului, dar și ale unor grupuri din Ucraina și Republica Moldova.

Totodată, Niculai Barbă a spus că pentru a nu se crea aglomerație s-a ales data de 31 ianuarie pentru aceste programe specifice trecerii în noul an care se vor derula în municipiul Suceava, dar și în alte multe localități din județ unde vor putea fi vizionate și de turiști.


Intră acum și în grupul de