Managerul HS Timber: E nevoie de activiști de mediu responsabili, dar nu putem lăsa câțiva așa-ziși activiști cu o agendă personală să denatureze imaginea întregului sector forestier. Cred că există și capacitatea statului român de a-și proteja pădurile


Intră acum și în grupul de

Managerul HS Timber România, Dan Banacu, a declarat într-un interviu la Analiza de Seară de la News Bucovina, că este foarte importat să existe activiști de mediu care, cu responsabilitate să prezinte anumite fapte, dar consideră că este și datoria autorităților statului să spună care este realitatea, pentru că realitatea este diferită de foarte multe ori de faptele descrise.

„În primul rând cred că este nevoie de activiști de mediu, este nevoie de oameni responsabili și care să aibă o altă opinie pentru că acest lucru ne face pe toți să fim atenți la ceea ce facem. Este o nevoie a societății la care noi trebuie să răspundem. Dacă oamenii de pe stradă, oamenii care cumpără produse din lemn vor să știe că lemnul din care este făcută mobila pe care o cumpără este legal, ei au dreptul să știe și avem datoria să-i asigurăm că este legal”, a spus Banacu.

El a spus însă că sunt așa-ziși activiști de mediu care denaturează imaginea întregului sector forestier.

„Sunt însă, din păcate, și așa-ziși activiști de mediu pentru că ei nu au o convingere personală, ci încearcă să-și construiască o imagine personală pe niște lucruri și atunci nu promovează în mod necesar informațiile corecte, ci informații care nu sunt corecte și denaturează imaginea întregului sector forestier. Nu este rolul meu să-i judec nici pe unii, nici pe ceilalți, dar cred că sunt situații în care autoritățile ar trebui să spună care este realitatea, pentru că realitatea este diferită de foarte multe ori de faptele descrise”, a spus managerul HS Timber.

Dan Banacu a subliniat că HS Timber are o politică a porților deschise, iar orice fel de activist, ONG, persoană care dorește să știe cum lucrează compania poate să facă o cerere și poate să vadă procesul de producție, poate să vadă cu ce se ocupă această companie, care este modul în care lucrează, cum se aprovizionează sau de unde se aprovizionează.

„Transporturile de lemn pe care le facem la toate fabricile noastre sunt înregistrate, sunt monitorizate. Pe web avem o aplicație TimFlow. Suntem pionierii fotografiilor postate pe internet, la plecare, la sosire, verificarea transporturilor și a traseelor. Înainte de SUMAL 2 am făcut noi aceste lucruri cu trei ani de zile și am pus la dispoziția autorităților datele pe care le avem și cunoștințele pe care le avem”,a  spus Banacu.

El a amintit că HS Timber are și un sistem de due-dilligence care trebuie să asigure atât firma cât pe parteneri că lemnul provine din surse sustenabile, că este doar lemn legal și că a cerut organizațiilor de mediu și activiștilor să vină să vadă aceste lucruri și dacă au informații care contrazic poziția firmei să le prezinte pentru a putea fi luate măsuri.

„Foarte puține demersuri de acest fel s-au concretizat și de asta spun că îmi doresc să lucrez cu activiștii și cu organizațiile de mediu care sunt responsabile și care doresc să vină să spună ceva, să ne întărească încrederea în societate, în activitatea noastră, în viitor, nu să spunem vorbe care doar dor”, a spus Banacu.

El a arătat că nu este normal ca știri false să circule despre sectorul forestier.

„Pentru ce să faci sute de mii de oameni care lucrează în acest sector hoți. De ce să-i faci hoți? Cine ne dă dreptul, nouă, să ne judecăm unii pe alții, să ne facem hoți unii pe alții? Apreciez orice situație în care cineva vine și ne spune că aveți o problemă, dar nu pot să apreciez cuvintele și știrile false și îndemnurile la ură. Aceste lucruri nu pot sa facă parte din viața noastră. Nu poți să lași ca presa să fie infectată de știri cu trenuri care pleacă cu lemn din România atâta timp cât exportul de lemn brut din România este interzis de ani de zile și atâta timp cât toate trenurile pe care le vedem sunt trenuri cu lemn de import și nu de export. Aceste informații trebuie corectate. Trebuie spus că nu este adevărat pentru că asemenea informații induc o stare de panică și descriu o situație nereală”, a spus Banacu.

Banacu a mai arătat că nu este corect ca salariați din o întreagă industrie să fie etichetați drept hoți.

„Nu putem pune eticheta de hoți pe sute de mii de angajați din sector și nu putem lăsa câțiva activiști de mediu care nu știu în totalitate despre ce vorbesc să dea o linie și să conducă discuția în acest sector. Avem mulți specialiști, avem foarte mulți oameni bine pregătiți, avem investitori de marcă în Europa care au putut să demonstreze că pot să creeze valoare adăugată în România. Haideți să-i ascultăm și pe ei să vedem ce se întâmplă și din partea cealaltă”, a mai spus managerul HS Timber.

El a spus că nu poate nega că sunt și lucuri nelegale și că nuu sunt în măsură să spun că totul este perfect, sau că nu este perfect.

„Dați-mi voie să cred că există și posibilitatea și capacitatea statului român de a-și proteja pădurile și de a nu duce acest sector de activitate în derizoriu, de a nu-l transforma într-un sector de oameni care sunt toți învinuiți de furt”, a spus Dan Banacu.


Intră acum și în grupul de