Ucrainenii refugiați în UE din cauza conflictului militar ar putea să rămână și să muncească în țările blocului comunitar până la trei ani


Intră acum și în grupul de
sursa foto:Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Oficiali ai Uniunii Europene lucrează la un proiect de propunere care să permită ucrainienilor refugiați de pe teritoriul țării lor să poată să rămână în țările blocului comunitar până la trei ani, potrivit media europene.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat lui televiziunii France 2, că datoria UE este să preia persoanele care fug de război și a confirmat că miniștii de interne au solicitat Comisiei Europene o propunere în acest sens.

Miniștrii urmează să se întâlnească miercuri pentru a formaliza detaliile propunerii în condițiile în care până acum peste 300.000 de ucraineni și-au părăsit țara.

O directivă temporară de protecție Uniunii Europene care a funcționat în anii 90 în timpul conflictului in Balcani oferea protecție între unul și trei ani în toate statele membre refugiaților din cauza acelui conflict.

Astfel, persoanele care vor intra în UE din Ucraina vor avea permisă rezidența, acces la muncă, la beneficii sociale, tratament medical ca urmare a acestei directive.

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a estimat că numărul ucrainenilor care își vor părăsi țara va fi de circa 7 milioane, ceea ce va determina cea mai mare criză umanitară de pe continent de foarte mulți ani.

Uniunea Europeană a estimat la 4 milioane de persoane numărul ucrainenilor care și-ar putea părăsi țara ca refugiați.

Până acum Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați, respectiv 281.000.

Potrivit Poliției de Frontieră Române, de la declanşarea acestei crize, până la data de 28.02.2022, ora 11.00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 74.701 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 40.340 cetăţeni ucraineni.


Intră acum și în grupul de