Al treilea convoi umanitar trimis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, primit la Cernăuți cu cântarea Acatistului Maicii Domnului pentru pace


Intră acum și în grupul de

Peste 70 de tone de ajutoare umanitare, cuprinzând alimente, produse de igienă și de strictă necesitate, precum și produse destinate copiilor au ajuns aseară la Cernăuți, pentru a fi distribuite cetățenilor ucraineni afectați de conflictul armat din țara vecină. Hrană, apă, pături, medicamente, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și jucării au fost încărcate în 3 tiruri și 7 microbuze la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte organizate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru colectarea donațiilor.

IPS Părinte Calinic a fost prezent și de această dată atât la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pentru a binecuvânta și supraveghea îndeaproape organizarea convoiului umanitar, cât și la punctul de trecere a frontierei Siret, însoțind delegația până la încheierea formalităților vamale.

La organizarea transportului trimis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au contribuit și credincioși din alte eparhii ale Patriarhiei Române, precum și numeroase persoane, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, într-un extraordinar gest de solidaritate și iubire de aproapele.

Un moment emoționat a fost faptul că în așteptarea convoiului cu ajutoare umanitare de la Suceava, cei peste 200 de voluntari ucraineni, clerici și mireni din zona Cernăuți, s-au unit în rugăciune, cântând Acatistul Maicii Domnului pentru pace, preoții binecuvântând armata și poporul ucrainean.

Și de această dată, Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, a întâmpinat convoiul umanitar și a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în aceste acțiuni de întrajutorare. „Mulțumim din nou Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintelui Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și tuturor celor care s-au alăturat acestei jertfe. Suntem măguliți, foarte bucuroși, nu avem cuvinte să mulțumim pentru tot ce am primit din partea dumneavoastră. Simțim rugăciunile dumneavoastră care sunt atât de necesare în aceste vremuri tulburi pentru noi. Îl rugăm pe patronul nostru comun, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ca să mijlocească și să ajute ca acest război și acest conflict să se termine și să revenim la o viață normală. Ne rugăm mai ales pentru aceia care sunt loviți, pentru victime, atât civili, cât și militari, care suferă. Dorim tuturor celor care s-au alăturat ajutorului umanitar, acestei jertfe, mila lui Dumnezeu, iar binecuvântarea lui Dumnezeu să fie peste toți aceia care au împlinit porunca lui Hristos”, a spus IPS Meletie

Între voluntarii care au descărcat bunurile s-au numărat medici, jurnaliști, dar și refugiați din zonele afectate.

Julia, o tânără care a plecat din Kiev imediat după primul atac din 24 februarie, a spus că dorește să îi ajute pe cei care nu au reușit să plece din calea războiului, fiind acum voluntar în Cernăuți. „Sunt foarte emoționată când văd că aceste lucruri pe care le-ați adus sunt foarte prețioase pentru noi. Vă mulțumim că sunteți aproape de noi.”

Jurnalistul Mihai Grosu din Cernăuți, prezent la primirea tuturor transporturilor cu ajutoare umanitare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dorit să transmită un gând de recunoștință și unitate: „Mulțumim mult Statului Român, pentru că prietenul se cunoaște la necaz. Vedem ajutorul și simțim rugăciunile și căldura sufletului poporului român. Simțim că se înalță rugăciuni în fiecare biserică și fiecare ortodox din România este cu noi. Unirea e aici; unirea de suflete, unirea întru ajutorare și sperăm că vom ajunge și în momente când vom putea circula fără granițe unul către altul, vom putea fi împreună la multe sărbători și în România. Vă așteptăm cu drag în Cernăuți.”

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare, sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.


Intră acum și în grupul de