Grup Infrastructura: Autostrăzile din România vor române pe hârtie cu șantierele goale. Infrastructura românească este victimă colaterală a războiului din Ucraina


Intră acum și în grupul de

Infrastructura românească devine o victimă colaterală a războiului din Ucraina în contextul în care acest conflict este departe de a se finaliza arată Grupul pentru Promovarea Infrastructurii care consideră că acutizarea războiului duce la creșterea prețurilor materialelor principale de construcție.

Potrivit sursei citate, furnizorii nu mai pot livra materialele în cantități suficiente și nici nu mai există un minim orizont de predictibilitate privind prețurile care în fiecare zi variază.

În acest context, Grup Infrastructura consideră că antreprenorii riscă să frâneze considerabil din ritmul lucrărilor pe șantiere și să nu mai dispună de resurse financiare conform contractelor încheiate cu CNAIR, care nu vor mai avansa din punct de vedere al stadiului financiar. Iar fără materiale, nu pot fi lucrări efectuate și nici bani.

Autostrăzile din România vor române pe hârtie cu șantierele goale, mai arată sursa citată care apreciază că, practic, autostrăzile din România vor stagna din punct de vedere fizic și în primul rând, financiar. Astfel, contractele încheiate de antreprenori prevăd o ajustare de maxim 5% din valoarea contractului atunci când prețul materialelor variază extrem de mult și costul materialelor crește considerabil, iar această valoare stipulată în contract nu este suficientă în special în contextul actual.

„În prezent, ne așteptăm la diminuarea ritmului pe șantiere și la frânarea dezvoltării infrastructurii. Riscăm să rămânem cu șantiere goale dacă această problemă a prețurilor și cantităților materialelor de construcții nu va avea o rezolvare cât mai urgentă”, precizează sursa citată.

Grup Infrastructura subliniază că încă de acum 10 luni, când războiul din Ucraina era departe, am semnalat că sectorul de construcții riscă să devină Calul Troian al economiei și anunța atunci că în lumina ultimelor date din domeniul construcțiilor (respectiv creșterea prețurilor la materialele de construcții) se poate asista la o gripare gravă a economiei naționale fiind vorba de un blocaj la nivel investițional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii și mari din piață și la nivelul simplilor cetățeni care vor resimți direct în portofel (în prețul final al achiziției unui imobil sau al renovărilor) efectele acestei crize care se prefigurează deja la orizont.

O serie de soluții pe masa Guvernului:

-O perfectibilitate a legislației din prezent din perspectiva unei actualizări permanente de prețuri

-O predictibilitate mai mare pentru autoritățile publice locale din perspectiva bugetelor alocate prin revizuirea Legii Finanțelor Publice Locale

-Modificarea de urgență a formulei de calcul a Institutului Național de Statistică din perspectiva alinierii indicilor cu valoarea prețurilor din piață.

-Crearea unui fond special (cu regim juridic similar celui de urgență) pentru a echilibra eventualele pendulări ale prețurilor la materialele de construcții.

„ Să sperăm că sectorul construcțiilor nu va traversa o criză și mai gravă, cu șantiere goale și autostrăzi în așteptare”, a concluzionat sursa citată.


Intră acum și în grupul de