Finanțare asigurată pentru zona de munte a județului Suceava prin Programul de încurajare a activităților din zona montană. Subprefectul Florin Sinescu: Ne dorim ca fiecare localitate să poată accesa aceste fonduri atât de necesare dezvoltării zonei montane a județului


Intră acum și în grupul de

Primarii din 45 de localități din zona de munte a județului Suceava urmează ca până la sfârșitul lunii iulie să identifice și să prezinte nevoile locale de dezvoltare, în baza cărora se va realiza o sinteză ce va include problemele zonei de munte a județului Suceava și care urmează să fie prezentată și susținută în Comitetele de Masiv pentru Zonele de Munți Centrală și Nordică, s-a stabilit, marți, la dezbaterea care a avut loc la Vatra Dornei.

La sediul Agenției Naționale a Zonei Montane din  municipiul Vatra Dornei, a avut loc o dezbatere în vederea identificării nevoilor existente la nivelul localităților din zona de munte, pentru o dezvoltare durabilă și incluzivă a acestei zone.

La întâlnire au subprefectul Florin Sinescu în calitate de reprezentant în Comitetul de Masiv pentru Zona de Munți Centrală, și subprefectul Cristian Șologon reprezentant în Comitetul de Masiv pentru Zona de Munți Nordică, directorul general A.N.Z.M. Veronica Țăran – Baciu și  primarii sau reprezentanții din cele 45 de unități administrativ teritoriale din zona de munte a județului Suceava.

Discuțiile s-au axat pe identificarea nevoilor zonei montane, pentru infrastructura și amenajarea teritoriului montan, dezvoltarea economică și socială în zona montană, protecția și dezvoltarea mediului montan, conservarea biodiversității, învățământ, formare profesională și cercetare în zona montană și cultura și patrimoniul montan.

Fiecare localitate din zona montană va identifica și propune nevoile locale de dezvoltare, în baza cărora se va realiza o sinteză ce va include problemele zonei de munte a județului Suceava și care urmează să fie prezentată și susținută în Comitetele de Masiv pentru Zonele de Munți Centrală și Nordică.

Conform Legii Muntelui se va realiza Stategia națională pentru reglementarea modalităţilor de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane, pentru punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecţiei mediului natural și în care se vor regăsi și problemele zonei de munte din județul Suceava.

„Apreciem ca această etapă o vom încheia până la sfârșitul lunii iulie, urmând ca împreună cu celelalte județe să creionăm liniile comune de dezvoltare, astfel încât aceste nevoi să fie cât mai urgent soluționate prin Programul de încurajare a activităților din zona montană, pentru care s-a alocat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, suma de 1 miliard euro pentru următorii 10 ani. Ceea ce ne dorim este ca fiecare localitate să fie pregătită și să aibă capacitatea organizatorică de a accesa aceste fonduri atât de necesare dezvoltării zonei montane a județului Suceava”, a declarat subprefectul Florin Sinescu.


Intră acum și în grupul de