Presedintele CJ Suceava cere modificarea Legii achizitiilor publice pentru absorbtia mai rapida a banilor europeni (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Din cauza birocraţiei şi legislaţiei, se înregistrează întârzieri mari la implementarea unor proiecte europene, a declarat, joi, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, care a participat la întâlnirea regională organizată la Suceava de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice privind reforma achiziţiilor publice în contextul absorbţiei fondurilor structurale.

„Pe achiziţii publice, de foarte multe ori, birocraţia şi legislaţia te face să pierzi timpul, chiar ani de zile, pentru că te contestă unii în instanţă şi nu poţi începe o lucrare, în special pe bani europeni”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a spus că a cerut şi cere public să se găsească o soluţie de modificare a legii achiziţiilor publice. „Să ne gândim ce fac polonezii şi alte ţări în sensul de analiză de ofertă, o formă de licitaţie simplificată până la o anumită valoare, de exemplu cinci milioane de euro pentru proiectele europene. În felul acesta, vom putea face absorbţia banilor europeni mai eficient şi mai repede”, a spus Flutur.

El a mai arătat că sunt de reglementat şi situaţiile privind subcontractanţii, dar şi contractanţii care câştigă licitaţii oferind preţuri la jumătate decât valoarea proiectului. „Ne-am trezit că vin unii contractanţi cu oferte la 50-60 la sută din valoarea unui proiect. De aici şi proasta calitate a lucrărilor. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că unii, dornici să intre pe piaţă sublicitează şi vin cu valori care nu le pot permite să vină cu lucrări de calitate”, a spus Flutur.

Şeful deliberativului judeţean a arătat că în acest sens cazuistica ar trebui să ducă la modificarea legislaţiei şi să fie găsite soluţii pentru perioada următoare. Flutur a mai spus că este nevoie şi de o reducere a organismelor implicate în verificarea şi filtrarea fondurilor europene. „Sunt 75 de organisme ce verifică şi filtrează banii europeni. Suntem de acord că banii europeni trebuie cheltuiţi corect, dar şi cu 75 de organisme avem o mare problemă. Cum şi autorităţile care ocupă de aceste fonduri cred că sunt prea multe. De aici ar trebui să găsită o strategie naţională coerentă, eficientă, pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de